În lipsa neonicotinoidelor, ce alternative avem pentru protecția plantelor de floarea soarelui și porumb?

Am aflat recent ca s-a acordat derogare pentru utilizarea insecticidelor neonicotionide, o grupa de insecticide foarte utila pentru protectia semintelor de porumb si floarea soarelui, imediat dupa semanat, impotriva unor daunatori foarte periculosi, asa cum este ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis). Derogarea a fost acordata, insa numai la porumb!

Totusi, stim cu totii presiunea la care sunt supuse neonicotinoidele pentru tratament samanta la culturile de porumb si floarea soarelui. In aceste conditii, ce alte solutii avem pentru protectia tinerelor plantute, imediat dupa rasarire, fata de daunatorii care actioneaza in aceasta perioada?

Pana in acest moment, companiile producatoare nu au descoperit un produs care sa se ridice la nivelul insecticidelor neonicotinoide, dar ne promit ca o vor face in urmatorii ani.

Dar pana atunci ce alternative avem pentru floarea soarelui si porumb? Trebuie sa lucram cu ceea ce avem. In PORTOFOLIUL ISCUSIT de la ALCEDO gasiti insecticide care va pot veni in ajutor.

Astfel:

  • Pentru protectia semintei de floarea soarelui si porumb fata de daunatorii din sol: va recomandam LANGIS, un piretroid pe baza de cipermetrin, omologat pentru combaterea viermilor sarma (Agriotes spp.) in doza de 2,0 l/t samanta. LANGIS creeaza o zona de protectie in jurul semintelor tratate, distrugand sau indepartand daunatorul, fara a afecta germinatia semintelor. Actioneaza prin ingestie si contact, dar are si o actiune repelenta fata de viermii sarma si alti daunatori din sol. Pentru o perioada mai lunga de control, va recomandam sa aplicati insecticidul LANGIS impreuna cu fertilizantul starter MICROFERT-U in doza de 2,5 l/t samanta, reducandu-se corespunzator cantitatea de apa, fertilizantul asigurand si un start bun al culturilor, o rasarire uniforma si plante mai viguroase. MICROFERT U are pH acid si face ca degradarea piretroidului sa fie mult mai lenta.
  • Ce facem cu daunatorii care apar odata cu rasarirea florii soarelui? O optiune pentru combaterea ratisoarei porumbului din culturile de floarea soarelui este FASTER DELTA, insecticid pe baza de deltametrin, cu actiune prin contact si ingestie asupra insectei.
  • Ce facem cu daunatorii care apar odata cu rasarirea porumbului? Imediat dupa rasarirea culturii de porumb o solutie impotriva gargaritei frunzelor de porumb/ratisoara porumbului este tratamentul cu insecticidul sistemic MOSPILAN 20 SP (impreuna cu adjuvantul VITAL 90). FASTER DELTA este disponibil si pentru cultura de porumb, unde pe langa gargaritei frunzelor de porumb/ratisoara porumbului este o optiune si pentru  viermele vestic al radacinilor de porumb – diabrotica. Tot pentru cultura de porumb, pentru combaterea in vegetatie a viermelui vestic al radacinilor de porumb, va recomandam insecticidul FASTER 10 EC, un alt piretroid pe baza de cipermetrin.

Speram sa avem o primavara cu conditii optime pentru o rasarire uniforma si rapida a plantelor de floarea soarelui si porumb, iar insecticidele prezentate mai sus, plus alte produse care se aplica in perioada de vegetatie si pe care le gasiti in PORTOFOLIUL ISCUSIT de la ALCEDO, sa va ajute sa aveti culturi cat mai frumoase si mai sanatoase.