În România, preţul cărnii de porc s-a majorat la poarta fermei

Consumatorii români de carne plătesc 8,20 dolari pentru 500 de grame de bacon, aproape dublu față de cehi (4,70 dolari) și chiar mai mult decât londonezii (5,79 dolari) sau americanii (6,99 dolari), arată datele unei analize Bloomberg.

Potrivit analizei, japonezii plătesc cel mai mult pentru jumătate de kilogram de bacon, adică 17,21 de dolari, în clasament urmând chinezii din Hong Kong (12,75 dolari) și cei din Beijing, care plătesc 10,79 dolari pentru aceeași cantitate.

Această creștere globală a cărnii de porc, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, se înregistrează pe fondul consecințelor provocate de gripa porcina africană care este responsabilă de moartea a sute de milioane de porci, majoritatea din China.

Conform datelor Bloomberg, o creștere semnificativă a cărnii de porc este înregistrată și în Franța, unde francezii plătesc 10,24 dolari pentru 500 grame de bacon. Cel mai puțin pentru jumătate de kilogram de bacon plătesc cehii (4,70 dolari).

Totodată, în Europa, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar în cazul porcilor vii, cu 56%. Un raport al Comisiei pentru Alimentație și Agricultură avertizează că prețurile ar putea să fie la cel mai înalt nivel din 2004.

Ca previziune, Uniunea Europeană prevede până la sfârşitul anului o stagnare la preţul cărnii de porc. În România, creşterea va continua până la 8 – 8,2 lei/kg la poarta fermei.