Întâlnirea ministrului Petre Daea cu omologul său din Republica Croația

La invitația omologului său croat, Tomislav TOLUŠIĆ, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA, a efectuat, în perioada 26 – 28 septembrie 2018, o vizită de lucru în Republica Croația. Alături de delegația română, s-au aflat E.S. Constantin Mihail Grigorie, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Croația, Dragutin Kamenski, Consulul onorific al României la Rijeka, precum și directorii generali ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În perspectiva pregătirii președinției României la Consiliul Uniunii Europene, întâlnirea a avut două părți. Astfel, în prima parte a vizitei, ministrul Petre Daea a vizitat două ferme familiale: una de ulei de măsline și o plantație de viță-de-vie.  Ulterior, cei doi omologi au purtat discuții despre viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

Ambele părți au stăruit asupra consistenței bugetului PAC, ministrul român reafirmând poziția fermă pentru convergența externă a plăților și neaplicarea plafonării. În acest sens, ministrul Daea a subliniat că plafonarea plăților directe nu poate fi acceptată. ”Fermele de mărime mai mare sunt cele care asigură securitatea alimentară, aplică standarde înalte și contribuie esențial la economia țării”, a punctat Petre Daea.

De asemenea, ministrul român al agriculturii a susținut demersurile de simplificare a PAC, cu accent pe cadrul de implementare şi control al măsurilor aferente acestei politici. Totodată, Petre Daea a subliniat poziția pentru o politică simplificată în sensul debirocratizării şi al evitării suprapunerilor între dezvoltarea rurală și alte măsuri din cadrul PAC, în care fermierii să poată avea opțiuni deschise în ceea ce privește măsurile de mediu. În același timp, România susține stabilirea cadrului necesar pentru introducerea rezultatelor cercetării și inovării în agricultură, precum și o abordare mai flexibilă a posibilităților de finanțare prin transferul între tipurile de intervenții, atât din FEADR cât și din FEGA.

Ministrul croat al agriculturii și-a exprimat dorința de a trimite în România reprezentanții autorităților sanitare-veterinare croate, pentru a se informa și a cunoaște modul în care lucrează autoritățile române pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA), socotind că este o problemă a Uniunii Europene și că solidaritatea trebuie să se manifeste cu orice ocazie și în fiecare loc.

La invitația ministrului Petre Daea, în perspectiva pregătirii președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, și–a manifestat intenția de a veni în România, inclusiv ministrul finlandez al agriculturii și pădurilor, Jari Leppa, în luna noiembrie a acestui an, cu ocazia târgului internațional INDAGRA.