Întâlnirea reprezentanților Camerei Agricole şi Organizaţiilor Profesionale din Agricultură din Grupul Vişegrad

Reprezentanții Regiunii celor 3 Mări: Consiliul  Național al Camerelor Agrare din Polonia (KRIR), Camera de Agricultură din Ungaria (NAK), Camera Slovacă de Agricultură și Alimentație (SPPK), Camera agrară a Republicii Cehe (AK CR), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria (NGPA), Camera Agricolă a Croației (HPK) și Camera Agricolă din Lituania (ZUR) s-au întâlnit în cadrul celei de-a 69-a ședințe a Camerelor Agricole şi Organizaţiilor Profesionale din Agricultură din Grupul Vişegrad (V4), format extins V4 + 4, în data de  25 septembrie a.c. la Praga.

Reprezentanții camerelor agricole şi organizaţiilor profesionale din domeniul agricol au discutat următoarele subiecte:

  • Despăgubirile fermierilor pentru prejudiciile cauzate de factori naturali (secetă, inundaţii, băltiri, grindină etc.) şi Pesta Porcină Africană
  • Cooperarea în domeniul agricol, format V4+4, în cadrul initiaţivei Regiunii celor 3 Mări, cu privire la Politica Agrară Comună actuală cât şi după 2020;
  • Situația actuală a pieţelor produselor agricole;
  • Practici comerciale neloiale în retail;
  • Agricultură sustenabilă;
  • Rezultatele recoltei anului 2018.

Reprezentanții organizațiilor menționate mai sus au agreat la începutul reuniunii că menţin concluziile “Declarației de la  Bratislava”, semnată în martie 2017 și  invită guvernele nationale și instituțiile Uniunii Europene să respecte și să le urmeze recomandările și solicitările exprimate în declarație la crearea și punerea în aplicare a normelor pentru Politica Agricolă Comună actuală şi după 2020. Reprezentanții V4+4 ai camerelor agricole şi organizaţiilor profesionale din domeniul agricol, au dorit, în special, să sublinieze necesitatea creării unui pachet legislativ şi financiar adecvat pentru agricultură în bugetul UE și necesitatea de a simplifica actuala legislaţie, într-un mod în care fermierii să fie capabili de a o recunoaşte şi de a o aplica cu uşurinţă.