Investițiile Chinei în domeniul agricol

Apariţia unei clase mijlocii care stimulează consumul de carne reprezintă o modificare alimentară majoră care obligă China să importe mai multă soia şi porumb pentru a-şi hrăni şeptelul. China are peste o cincime din populaţia mondială şi mai puţin de 10% din terenurile arabile.

În acest context, investiţiile chineze în agricultura din străinătate au explodat. Câmpuri de cereale sau soia, culturi de fructe sau crescătorii de animale în Argentina, Chile, Brazilia, Mozambic Nigeria, Zimbabwe, Cambodgia sau Laos, activităţile companiilor chineze, de stat sau private, se întind pe tot globul. Aceste investiţii se ridică la cel puţin 94 miliarde de dolari după 2010, din care aproape jumătate numai în ultimii doi ani.

Din 2012 s-au putut număra proiecte chineze care acoperă o suprafaţă de nouă milioane de hectare în ţările în curs de dezvoltare. Însă, de câţiva ani, atenţia Chinei pare să se fi îndreptat spre Australia, SUA şi Europa.

În 2013, informaţiile potrivit cărora Ucraina va închiria o suprafaţă de trei milioane de hectare unui grup chinez au generat o polemică aprinsă, pentru ca ulterior să fie dezminţite de oficialii ucraineni. În Franţa, ţară în care miliardarii chinezi au achiziţionat numeroase podgorii celebre, o companie chineză a devenit proprietara unei suprafeţe de 1.700 de hectare de terenuri cerealiere în regiunea Berry. Recent preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat aplicarea pe viitor a unor ‘bariere de reglementare’ privind cumpărarea de terenuri agricole de către străini în Franţa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*