Irigaţiile, o prioritate pentru viitorul agriculturii româneşti

În data de 31 octombrie a.c., în cadrul târgului Indagra 2019, la standul companiei IPSO Agricultură, jurnaliştii au participat la un eveniment de prezentare a soluţiilor viabile oferite de sistemele de irigare profesionale. Lectorii prezentării au fost domnii Vlad Vintilă, reprezentant Bauer România, Franck Quertier, Director dezvoltarea afacerii politicii agricole din cadrul IPSO Agricultură şi Gabriel Bortan, Specialist irigaţii mecanizate şi microirigaţii al IPSO Agricultură.

În ultimii ani ne confruntăm tot mai mult cu seceta şi arşiţa, iar pentru a asigura confortul culturilor agricole, IPSO Agricultură prin intermediul Bauer România vine în sprijinul fermierilor cu sisteme de de irigare profesionale.

Cu o experiență de aproape 85 de ani pe piața internațională, compania RÖHREN UND PUMPENWERK BAUER oferă la nivel național, prin intermediul reprezentanței Bauer România, echipamente şi instalații de irigat prin aspersiune pentru orice suprafață de teren şi cultură agricolă.

“Condiţiile meteo extreme şi mai presus de toate, seceta, reprezintă adevarate provocări pentru culturile agricole. Soluţia se regăseşte doar într-un sistem de irigaţii inteligent. Distribuţia precisă a apei pe toată suprafaţa trenului este unul dintre punctele forte ale companiei Bauer, care a acumulat aceasta expertiză, bazată pe experienţă, cercetare şi dezvoltare în timp. Terenurile agricole, diversitatea lor, precum şi structura solului pot avea un impact semnificativ asupra eficienţei şi profitabilităţii.

Bauer se dedică acestor provocări cu soluţii inteligente şi robuste. De exemplu, prin sistemele de tip pivot controlate prin GPS, care se adaptează perfect la condiţiile imprevizibile de mediu, se poate asigura controlul precis al direcţiei şi o funcţionare perfectă. De asemenea, ampatamentul lung oferă o mai mare stabilitate la vânturile puternice, asigurând irigarea uniformă chiar şi în condiţii dificile.

Pentru că Bauer a implementat sisteme de irigare timp de multe decenii, deţinând o experienţă vastă în domeniu, s-a ajuns la stadiul în care specialiştii noştri planifică proiecte personalizate la cheie, în conformitate cu principiile sustenabilităţii şi cu standardele europene de calitate.

Pentru a evita opririle sau nefuncţionarea echipamentele Bauer, cu impact asupra calităţii şi cantităţii recoltei, deţinem unităţi de sevice şi specialişti care intervin imediat în remedierea problemelor. Acesta este motivul pentru care unităţile care asigură service-ul echipamentelor Bauer din întreaga lume, precum şi mulţi dintre dealerii noştri au stocuri complete de piese de schimb. În plus, ei au acces direct la piesele de schimb din depozitul principal al fabricii Bauer. Piesele sunt expediate în aceeaşi zi în care este achitată comanda. Pentru a asigura un montaj rapid, profesionist şi ieftin, Bauer a creat kituri speciale de reparaţii. Am obsevat an de an o deschidere tot mai mare a fermierilor pentru sistemele de irigaţii, ca o necesitate vitală pentru culturile agricole afectate de secetă”, a explicat Vlad Vintilă în prezentarea sa.

Revitalizarea infrastructurii de irigații la nivel național este o problemă care trenează de mulți ani. În fața acestei situații, din ce în ce mai mulți fermieri doresc să-și pună la adăpost producțiile alegând să investească în sisteme de irigații inteligente, controlând astfel, pe lângă cantitatea și calitatea recoltei obținute, consumul de apă, uniformitatea irigării, monitorizarea resurselor consumate, fie că este vorba de combustibil, energie electrică sau volumul de apă necesar, reducând totodată timpul, dar și forța de muncă necesară pentru aceste activități.

La rândul său, Franck Quertier a ținut să precizeze că: “Pe lângă combinele și tractoarele deja consacrate produse de către John Deere, IPSO Agricultură vine în sprijinul fermierilor români atât cu sisteme de irigații prin picurare de la Rivulis Irrigation, cât și cu sisteme de irigații mecanizate cu pivoți și tamburi de la Bauer. Sistemele de irigare prin picurare sunt recomandate pentru suprafețe de 40-50 hectare și pentru orice tip de cultură. Acest sistem de irigații permite o economie de apă și de energie, întrucât pierderile de apă rezultate în urma procesului de evapotranspirație sunt reduse la minim, iar apa ajunge acolo unde este nevoie de ea, la rădăcină.

În ceea ce privește sistemele de irigații mecanizate cu pivoți și tamburi de la Bauer, oferit de IPSO Agricultură, acesta sunt recomandate pentru suprafețe mari de teren agricol. IPSO Agricultură furnizează soluții complete de irigat, având un departament special care se ocupă direct de identificarea și proiectarea soluțiilor de irigat adaptate condițiilor din fermă, fie că este vorba de irigarea suprafețelor relativ mici, prin picurare sau microaspersie sau de irigarea suprafețelor agricole mari, cu ajutorul echipamentelor mecanizate Bauer, respectiv tambur, liniară, pivot.

Printre avantajele sistemelor mecanizate de irigat oferite de IPSO Agricultură se regăsesc şi cele legate de costurile reduse cu forța de muncă, nivelul minim de deteriorare al culturii în timpul irigării, monitorizarea exactă a consumului de resurse (combustibil, energie electrică, timp), asigurându-se astfel un volum mare al recoltei. Eficiența și eficacitatea sistemelor de irigat este demonstrată şi de rezultatele înregistrate de fermierii care au ales să investească în acest sector. Costurile implementării unui sistem de irigat variază între 900 și 1.400 euro/ha, iar investiția se recuperează într-un interval scurt de timp, datorită plusului de producție înregistrate”

Reprezentantul Business Press Agricol a stat de vorbă cu Gabriel Bortan, Specialistul IPSO Agricultură în irigaţii mecanizate şi microirigaţii, care a detaliat concluziile analizelor stabilite în teren privind culturile agricole irigate.

“La o primă analiză a culturilor de porumb irigate, se poate observa cu ușurință înălțimea considerabil mai mare a plantelor, ceea ce asigură o arhitectură echilibrată. În timp ce culturile de porumb neirigate sunt aproape uscate, porumbul irigat are culoarea verde închis, iar știuleții au boabele formate pe toată suprafața acestora, până în vârf. De asemenea, boabele au un aspect uniform, sunt pline şi au o culoare galben aprins.

Dacă de la sola de porumb irigat se așteaptă o producție de aproximativ 16 tone/ha, la culturile neirigate, dintr-o zonă cu precipitații normale, producția estimată este de aproximativ 9-11 tone/ha. În schimb, producția de porumb din zonele afectate de secetă nu depășește 6-7 tone/ha. Luând în calcul toate aceste aspecte, putem concluziona că amortizarea costurilor unei potențiale investiții într-un sistem de irigații se face în aproximativ 2 ani, în condiții de secetă sau 3-4 ani, în situaţia în care sunt precipitații normale.

Vreau să le transmit fermierilor că IPSO Agricultură le stă la dispoziție cu proiectare, finanțare și sfaturi agronomice pentru creșterea productivității culturilor agricole”, a apreciat specialistul.