Legi noi pentru protejarea fermierilor de marii retaileri la nivelul Uniunii Europene

Comisia Europeană oscileză de mai mulți ani când vine vorba de oferirea unui răspuns pentru agricultorii ce se plâng de faptul că nu au putere de negociere împotriva marilor supermarketuri precum Carrefour și Tesco. Agricultorii cer ca U.E. să adopte o legislație prin care practicile comerciale neloiale (plățile întârziate și contractele abuzive) să dispară. Deși, până de curând U.E. nu avea o poziție oficială, lucrurile au început să se schimbe vineri, când Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultură, a anunțat că se lucrează la elaborarea unei legislații care să vină în ajutorul agricultorilor.

Supermarketurile se bucură în prezent de un avantaj în fața fermierilor datorită globalizării sporite și al unui grad ridicat de concentrare în Europa. Acest lucru le conferă un efect disproporționat față de producătorii primari. Dezechilibrul prezent la nivelul negocierilor, între cei care stabilesc prețurile  și cei care le primesc este puternic, ducând la o situație de stres și teamă pentru agricultori, precum prețuri derizorii și plăți întârziate”, a declarat Phil Hogan.

Propunerea legislativă a lui Hogan este așteptată la începutul anului viitor și va include noi reguli prin care se urmăresc îmbunătățirea transparenței prețurilor pe piață și sporirea puterii cooperativelor agricole, astfel încât agricultorii să nu se mai  confrunte cu probleme legate de întârzierea plăților, contracte negociate necorespunzător sau putere de negociere limitată.