Magiun din prune Topoloveni, singurul produs alimentar românesc ce însoțește România la Președinția Rotativă a Uniunii Europene

Magiunul din prune Topoloveni reprezintă țara noastră în aceste momente, când România preia Președinția Rotativă a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, ca brand notoriu.

Sonimpex Topoloveni, producătorul Magiunului din prune Topoloveni continuă astfel cu mândrie drumul deschis pentru promovarea autenticității, unicității și tradiției. Rețeta din anul 1914 a magiunului produs în Topoloveni a fost păstrată și, cu eforturi financiare susținute, promovată pe mapamond. Prima recunoaștere a acestor eforturi a reprezentat-o obținerea Calității de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, distincție oferită chiar de Majestatea Sa Regală, Regele Mihai I al României.

A fost prima distincție care ne-a încurajat să continuăm și am testat calitatea la ITQI, la Bruxelles, unde am primit chiar două Steluțe de aur Michelin, din maximun trei. Am crezut că se poate mai mult!

Imediat după anul 2007, anul aderării la Uniunea Europeană, am început demersurile pentru obținerea unei înregistrări la nivel european. A fost foarte dificil deoarece eram primii producători din România care își încercau forța cu giganții din Uniunea Europeană, din industria alimentară. Eram frustrați de faptul că francezii ne luaseră dreptul de a scrie ȘAMPANIE pe minunata licoare bahică. 

Am avut credința că «buturuga mică» – noi, Sonimpex – va doborî buturuga europeană. Au fost ani în care investițiile aproape ne sufocau, ani în care sintagma «timp liber» – pentru familia Stanciulov – a fost anulată.  Am fost ultimii acceptați pe lista produselor tradiționale din România și am «activat» principiul «cei din urmă vor fi cei dintâi!» A funcționat!”, spune Bibiana Stanciulov, directorul general al Sonimpex Topoloveni.

Magiunul din prune Topoloveni a fost recunoscut ca produs cu Indicație Geografică Protejată, în data de 8 aprilie 2011. „Vom ține minte acea zi, când spre sfârșitul programului de lucru, Consilierul European pentru agricultură, Dacian Cioloș, a scris pe pagina dânsului că este încântat că a semnat pentru primul produs românesc cu Indicație Geografică Protejată. Timp de 5 ani a fost singurul produs românesc alimentar ce a beneficiat de această înaltă distincție în cadrul Uniunii Europene. Evident că am trăit experiența «pionieratului» și am trăit experiențe la poli opuși, de la notorietatea pe care ne-am creat-o, la furtul de imagine din țară”, continuă managerul companiei Sonimpex Topoloveni.

Calitățile nutritive și organoleptice ale Magiunului din prune Topoloveni au fost recompensate și cu o medalie în cadrul competiției „Great Taste Awards” din Marea Britanie, în 2015.

„În acel an am accesat fonduri europene de promovare în valoare de 1,5 milioane euro, fonduri care ne-au permis să promovăm pe toate continentele minunatul nostru produs strămoșesc – Magiunul din prune. L-am «învățat să vorbească» limba norvegienilor, limbile «elvețiene», limba rusă, araba, limba «americanilor». Nu a fost ușor, dar fiecare nou pas ne-a satisfăcut mândria că ducem mesajul pozitiv al poporului român în lume. La toate expozițiile am îmbrăcat portul drag nouă, al țărăncilor mândre de ceea ce știu să coasă, iar borcanele au fost frumos împodobite cu tricolorul”, adaugă cu emoţie cea care a reînviat tradiţia magiunului.

Anul 2019 a debutat cu borcanul cu Magiun din prune Topoloveni în coșul cu cadouri oferit din partea României pentru preluarea Președenției Rotative a Uniunii Europene, autorităților semnificative. Este rezultatul a 17 ani de mari eforturi financiare, sacrificii în plan familial și social pentru promovarea României prin ce are mai gustos.

„În fiecare an ne-am spus că am atins ultima culme în ceea ce ne-am propus și de fiecare dată ne surprindem pe noi că se poate mai mult. Am hotărât de câțiva ani să aducem Magiunului din prune noi frați și am procesat din struguri – ca în Oltenia – din dovleac și din mere. Am reușit să creăm dulcețuri fără zahăr adăugat și aditivi, din fructe, legume şi petale de flori. Magiunurile sunt înregistrate la OSIM și la vremea lor vor fi înregistrate în UE. Am provocat astfel generațiile care vor urma să continue tradiția. Aceste realizări sunt rezultatul muncii în echipă, o echipă care a crezut în managerul Bibiana Stanciulov și a însoțit-o în toate demersurile. Ne-am propus să nu ne dezamăgim niciodată echipa sau consumatorii.

Sunt convinsă că oamenii onești din Topoloveni m-au înfiat deja, deoarece, doar o fiică poate să aducă atât de multă notorietate «familiei» din care face parte. Sunt olteancă, fără nicio legătură cu localitatea Topoloveni, până în anul 2001 când am luat «magiunăria» de la lichidatorul judiciar, mai spune Bibiana Stanciulov.

Magiunul din prune Topoloveni este un produs alimentar funcțional, MONOINGREDIENT – singurul său ingredient fiind prunele proaspete, fără zahăr adăugat, fără aditivi alimentari, dulce acrișor, așa cum este viața noastră de zi cu zi.

hdr