Măsuri pentru limitarea importurilor de miere contrafăcută

Mierea este utilizată de mii de ani ca aliment, dar şi ca produs terapeutic. Beneficiile consumului de miere sunt bine cunoscute. Uneori, etichetele de pe borcane nu reflectă realitatea din interior. O cercetare asupra mierii comercializate în toate statele Uniunii Europene a descoperit că în mai mult de un borcan din zece era zahăr adăugat.

Situația este greu de gestionat deoarece Uniunea Europeană consumă mult mai multă miere decât produce. Anual, Uniunea Europeană importă aproximativ 200.000 tone de miere, mai ales din China, Ucraina, Argentina și Mexic, dar testele efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene au arătat că 20% dintre mostrele luate la granițele externe ale UE sau în locațiile importatorilor nu respectau standardele europene.

Mierea poate fi falsificată în mai multe feluri: vânzarea de miere polifloră drept miere monofloră (cu o singură aromă predominantă), mai scumpă; prin adăugarea de sirop de zahăr pentru creșterea volumului, sau prin colectarea timpurie și deshidratarea ulterioară pentru reducerea timpului și costului de producție.

În toate aceste cazuri, nu numai că produsul final este diferit de ceea ce cred clienții că au cumpărat, dar contravine și reglementărilor în vigoare – mierea este definită în UE drept „substanța naturală dulce produsă de albinele Apis melifera”, fără alte adaosuri și fără a îndepărta orice element constitutiv, care a fost lăsată să se maturizeze în faguri.

Uniunea Europeană  încearcă acum să actualizeze legislația în domeniu, pentru a proteja populația de albine și a sprijini financiar apicultorii, dar și a pentru a limita importurile de miere contrafăcută. Potrivit unei rezoluții adoptate de Parlamentul European în acest an, inspecțiile la frontiere și verificările pe piața unică ar trebui armonizate, toată mierea ar trebui testată, iar cerințele privind menționarea sursei ar trebui să fie mai stricte. Astfel, eurodeputații cer înlocuirea etichetei actuale în care se menționează „amestec de miere UE și non-UE” cu o indicație clară a țărilor din care vine mierea – inclusiv procentul în amestecul final. Astfel, consumatorii vor fi mai siguri că mierea pe care au cumpărat-o chiar le oferă beneficiile, inclusiv cele terapeutice, pe care le așteaptă.