Merele Black Diamond – se vând cu 20 USD bucata

Black Diamond este o varietate de mere Hua Niu, cultivate iniţial în Noua Zeelandă şi care au devenit  populare și în China, unde a fost plantate în Nyingchi, Tibet. Soiul, extrem de rar, s-a adaptat şi dezvoltat foarte bine datorită unui mediu natural favorabil și a tehnologiilor speciale de altoire cunoscute de fermierii chinezi. Ca și merele obișnuite, fructele acestui soi sunt bogate în minerale și vitamine, însă sunt mult mai crocante și gustoase. Merele Black Diamond sunt de culoare violet închis şi au un luciu aparte fapt căruia i se datorează și denumirea. Este interesant faptul că, acest soi nu necesită polenizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și insectelor.

Acest soi de mere este considerat rar, deoarece creşte în zonele muntoase la o altitudine de 3.500 de metri deasupra nivelului mării. Ele trebuie expuse la o cantitate mare de lumină solară și radiații ultraviolete. Aceste cerințe ecologice unice fac livezile de mere din Nyinchi un mediu ideal pentru cultivarea acestui soi. În anul 2011, fermierii din regiunea Nyinchi,  înființaseră o livadă cu o suprafață de aproximativ 50 de hectare cu peste 20 de mii de pomicare au intrat pe rod în 2015. După 7 ani, producția a fost de peste 50 de tone. Dintre acestea doar numai 30% din merele negre coapte corespund standardelor stricte cu privire la culoarea acestora. Ca atare producția totală de mere este extrem de scăzută. Datorită exclusivității și a prețurilor ridicate, aceste mere nu sunt prima alegere în rândul consumatorilor obișnuiți.

Merele Black Diamond au apărut pe piață la sfârșitul lunii octombrie și sunt vândute în maxim două luni. În consecință, producătorii sunt conștienți de acest lucru, astfel, preferă să crească alte fructe care au o cerere mai mare pe piață. Totuşi, există şi fermieri chinezi care au găsit soluția perfectă, transformând producția limitată într-o afacere profitabilă. Aceştia au promovat merele negre, ce au devenit în scurt timp un produs exclusiv. Acestea sunt vândute în pachete cadou a câte 6 sau 8 bucăți, iar prețul acestora ajunge până la 20 de dolari per bucată.