Se prefigurează noi modificări la acordarea subvențiilor

bani_eu
bani_eu

Discuțiile recente de la Ministerul Agriculturii au ajuns la un punct care ar putea schimba schimba total condițiile în care APIA va achita subvențiile agricole. Etse vorba despre o modificare ce poate fi făcută de anul viitor. 

În prezent, cei care încasează subvenții prin APIA trebuie să fie fermieri activi, potrivit Politicii Agricole Comune. Regulile actuale și documentele cerute nu îi exclud însă pe cei care iau banii de la UE deși nu fac producție agricolă, iar cum controalele se fac pe un eșantion restrâns, cazurile de beneficiari care nu fac agricultură sunt greu de depistat.

”O problemă atinsă astăzi la ședința de la MADR – și asupra căreia nu ne-am înțeles și a rămas doar la stadiu de propunere, a fost aceea să se introducă, ca un criteriu de eligibilitate la plată, deci nu vorbim de obligativitate, ca fermierii care vin să se înscrie la APIA să facă parte dintr-o asociație profesională. Îmi doresc să se întâmple asta din mai multe motive: s-a spus acolo că nu e democratic să-l obligi, nu îl obligi, dar și statul trebuie asigurat că fermierul respectiv are o certificare, că este într-adevăr fermier activ. Încă mai sunt situații în care persoana respectivă are teren, stă la bloc, declară că lucrează pământul, ia subvenție, are norocul să nu fie controlat și știți prea bine ce se întâmplă după aceea”, a declarat Laurențiu Baciu la scurt timp după discuțiile de la MADR, în cadrul Adunării Generale a Asociației Producătorilor Agricoli din Ilfov.

Cum astăzi a fost ultima ședință la MADR pentru finalizarea cadrului legislativ pentru subvențiile ce se vor plăti pe 2016, este exclus ca această propunere să se găsească în criteriile de eligibilitate pentru plățile din acest an. Este, însă, o variantă ce, cu siguranță, va mai fi discutată în viitor, eventual pentru subvențiile din 2017.