Omida fructelor (Helicoverpa Armigera) produce pagube semnificative

Omida fructelor poate produce pagube semnificative în culturile de tomate și ardei. Omida fructelor (Helicoverpa Armigera) este o specie polifagă ce poate ataca numeroase specii de plante, iar în cazul legumelor atacă mai ales tomatele, ardeii, fasolea și vinetele. Atât omizile, cât și stadiile larvare ale moliei se hrănesc cu frunzele acestora, mai ales în etapele de dezvoltare care urmează după eclozare. Acestea pătrund și în fructe, unde formează galerii, care ulterior se pot infecta cu alți agenți patogeni.

Omida fructelor este un dăunător întâlnit mai ales în regiunea Câmpiei Române, precum și în zone din Banat și Moldova. Face parte din ordinul lepidopterelor și mai e cunoscută și sub numele de omida fructificațiilor sau omida capsulelor.

Larvele, care sunt de obicei mari (1,5-2 cm lungime) și polifage. Acestea consumă hrană variată, atacând cu precădere culturile de ardei, tomate, fasole, mazăre și vinete. La modul general, aceste larve atacă peste 120 de specii de plante din flora spontană, cât și din culturi.

Adulții sunt fluturii-molii și au, în general, 1,4-1,9 cm lungime și o anvergură a aripilor de 3,5-4 cm. Femelele sunt de culoare portocalie-maronie, iar în zona centrală de pe aripile anterioare au o pată reniformă (într-o nuanță de maro închis). De asemenea, aripile posterioare sunt alb-crem, cu o bandă maro închis (sau gri) la exterior. Masculii, pe de altă parte, sunt colorați în gălbui, galben-maroniu sau maro.

În contextul condițiilor climatice din țara noastră, acest dăunător are două generații pe an (prima în mai-iunie, iar cea de-a doua în lunile iulie-septembrie). În anii cu toamnă lungă și călduroasă pot exista, însă, chiar trei generații.

Omida fructelor atacă atât culturile situate în câmp, cât și pe cele din sere sau din solarii (protejate) și iernează ca nimfă în sol, la o adâncime de 7-25 cm. În ceea ce privește perioadele de atac asupra plantelor, acestea sunt:

  • Iunie-septembrie, perioadă în care atacul larvelor (omizilor) este frecvent;
  • mai-octombrie, însă doar în anii în care condițiile meteo sunt favorabile.

La început larvele rod epiderma frunzei (e vorba de larve de vârsta I și a II-a), după care, în momentul în care ajung la vârsta a III-a, atacă și fructele. Mai precis, pătrund în interiorul acestora și consumă pulpa, lăsându-și excrementele în fruct.

Odată ce larvele au pătruns în fruct devin foarte greu de combătut pentru că insecticidele acționează asupra lor doar atunci când trec de la un fruct la altul. În plus, procentul de substanță activă care ajunge la nivelul semințelor este infim.

După ce larva consumă semințele din fruct, iese și împupează în sol. Cu toate acestea, uneori împuparea se poate întâmpla chiar și în fruct.

O singură omidă de Helicoverpa poate ataca succesiv toate fructele dintr-un ciorchine de roșii, iar fructele care sunt atacate își pierd valoarea comercială, devin lipsite de consistență și putrezesc foarte ușor.