Opărirea fructelor la solanacee

Opărirea fructelor este o afecţiune fiziologică neparazitară, dar care poate produce pagube mari, deoarece alterează mult calitatea. Pe partea expusă la soare (pe parte superioară a fructul verde sau la început de coacere), apar pete la început mici, acoperite cu băşicuţe, care apoi se extind şi devin albe.

Petele provocate de arsură/opărire pot fi confundate uneori cu cele produse de mană. Deosebirea dintre ele este însă mare: la mană petele sunt cenuşii-brunii şi de regulă încep la locul de inserţie a pedunculului; opărirea apare când afară este caniculă, iar fructele nu sunt umbrite de frunze, fiind expuse direct acţiunii razelor solare.

Este important de ştiut că afecțiunea fiziologică este ireversibilă, dar poate fi încetinită extinderea ei. Frecvent, opărirea apare ca urmare a atacului altor agenți patogeni care duc la defolierea plantei, cum este pătarea albă a frunzelor produsă de ciuperca Septoria lycopersici.

Pentru prevenirea opăririi fructelor de tomate, trebuie aplicate toate măsurile de combatere a bolilor, chiar dacă infecţia ca atare nu este foarte păgubitoare cantitativ. Măsurile generale de igienă culturală sunt cele cunoscute: rotaţia culturilor, distrugerea buruienilor, folosirea de răsad sănătos etc.

Opărirea cauzată de razele solare poate apărea şi la fructele de ardei. Pe partea expusă la soare ţesutul se albeşte, petele putând să se extindă. Şi în acest caz opărirea este cauzată de neumbrirea fructelor. În general ardeiul nu are un frunziş prea bogat, dar unele boli accentuează această defoliere. De exemplu pătarea albă a frunzelor produsă de ciuperca Phyllosticta capsici are ca efect secundar opărirea fructelor.

Când apar primele simptome de opărire şi este semnalată prezenţa pătării albe, imediat trebuie luate măsurile de combatere a ciupercii. Opărirea poate să se producă şi la alte plante, inclusiv la pomii fructiferi.

În afara aspectului comercial de¬gradat, fructele de to¬mate şi ardei afectate nu prezintă nicio modificare fiziologică şi pot fi consumate. Totuşi, există şi situaţii în care, pe ţesuturile opărite se dezvoltă diferite mucegaiuri, care pot altera calitatea alimentară sau biochimică a fructului.