Originea vinetei

Contextul evolutiv al vinetei a fost până acum foarte puțin cunoscut. Documentele istorice și datele genetice au arătat că vinetele au fost inițial domesticite în Asia, dar majoritatea rudelor sălbatice provin din Africa. Cercetătorii de la Muzeele de Istorie Naturală din Londra (NHM) și Finlanda (Universitatea din Helsinki) au reușit să obțină prima ipoteză bine susținută cu privire la originea vinetei și a rudelor sale directe.

Vânătata (Solanum melongena) este o specie care face parte din genul gigantic Solanum (aproximativ 1.400 de specii) din familia de nisip (Solanaceae). Solanum reprezintă, de asemenea, două alte culturi importante din industria alimentară, roșiile și cartofii. Dar, spre deosebire de aceste culturi din Lumea Nouă, vinetele provin din Asia. Documentele istorice și datele genetice au arătat că vinetele au fost inițial domesticite undeva în regiunea Chinei și Indiei. Numai recent, taxonomii au rezolvat situația speciilor sălbatice care sunt legate de vinetele cultivate – surprinzător, multe dintre acestea se găsesc în savanele din Africa.

Aflarea identității speciilor sălbatice permite oamenilor de știință să realizeze situația în care acestea apar, ceea ce înseamnă că este mai ușor pentru aceștia să descopere factorii care determină starea lor actuală, sunt de părere cercetătorii.