Particularitățile recoltării ardeilor!

Recoltarea ardeiului gras cultivat pe ciclu lung în sere şi solarii se face la maturitatea comercială, care poate să coin­cidă cu maturitatea biologică (este cazul ardeiului gras roşu care la început este verde închis, iar la coacere este roşu) sau ajuns la maturitate, aşa cum este cazul ar­deiului gras galben, recoltat înainte de coacerea propriu-zisă.

Cultura de ardei gras cu coacere din verde în roşu se numără printre cele mai rentabile culturi. Argumentele sunt următoarele: ardeiul gras roşu este foarte apreciat de consumatori datorită gustului şi a concentraţiei foarte mari în vitamine și datorită valorii genetice a hi­brizilor, dublată de implementarea unei tehnologii de cultură performante, aplicarea unui program de fertili­zare special conceput pentru această cul­tură şi aplicarea unui program integrat de combatere a bolilor și dăunătorilor, nivelul de producție şi calitatea fruc­telor obţinute asigură un prag ridicat de rentabilitate.

Recoltarea se face continuu, la circa 7-8 zile, pe tot parcursul ciclului de dezvoltare, sau în valuri la 12-14 zile, în funcţie de caracteristicile genetice ale hibrizilor. Recoltările cât mai dese conduc la o creştere a producţiei totale de ardei datorită faptului că imediat după înlăturarea fructelor mari substanțele sintetizate de plantă sunt orientate către fructele mai mici aflate în creştere. Crește totodată şi numărul de fructe legate pentru că rata de avort este scăzută. Dacă recoltarea se face mai rar, fructele mari împiedică transportul unor cantităţi corespunzătoare de hrană către flori sau fructe tinere, cauzând o rată mare de avort, cu precădere în perioadele călduroase.