Pași spre rezolvarea rezistenței antimicrobiene

S-au făcut pași importanți în combaterea rezistenței antimicrobiene, dar există încă lacune grave și necesită acțiuni urgente, potrivit unui raport publicat ieri, 18 iulie 2018, de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Raportul prezintă progrese în 154 de țări și relevă discrepanțe largi. Unele țări europene, lucrează în domeniul politicilor AMR în sectoarele uman și animal pentru mai mult de 4 decenii. Altele au început recent să ia măsuri pentru a limita această amenințare tot mai mare. Progresele înregistrate în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor sunt mai mari în țările cu venituri mari decât în ​​țările cu venituri mici, dar toate țările au posibilități de îmbunătățire. Nici un raport de țară nu a susținut capacitatea la scară în toate domeniile.

Raportul analizează supravegherea, educarea, monitorizarea și reglementarea consumului și utilizării antimicrobienelor în sănătatea umană, sănătatea și producția animalelor, precum și plantele și mediul – așa cum se recomandă în Planul global de acțiune publicat în 2015.

Progresele promițătoare includ 105 de țări cu un sistem de supraveghere pentru raportarea infecțiilor rezistente la medicamente în domeniul sănătății umane și 68 de țări cu un sistem de urmărire a consumului de antimicrobiene. În plus, 123 de țări au raportat că au politici de reglementare a vânzării de antimicrobiene, inclusiv cerința unei prescripții de uz uman – o măsură cheie pentru combaterea utilizării excesive și a utilizării abuzive a antimicrobienelor.

Dar punerea în aplicare a acestor politici variază, iar medicamentele nereglementate sunt încă disponibile în locuri cum ar fi piețele stradale, fără limite privind modul în care sunt utilizate. Medicamentele sunt foarte des vândute la ghișeu și nu se solicită nicio rețetă. Aceasta pune în pericol sănătatea umană și animală, contribuind potențial la dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

Raportul evidențiază domenii, în special în sectoarele animalelor și al alimentelor, în care există o nevoie urgentă de investiții și acțiuni mai mari. De exemplu, doar 64 de țări raportează că respectă recomandările FAO-OIE-OMS de a limita utilizarea antimicrobienelor importante pentru promovarea creșterii în producția animală. Dintre acestea, 39 sunt țări cu venituri mari, majoritatea fiind în regiunea europeană a OMS. În schimb, doar 3 țări din regiunea africană a OMS și 7 țări din regiunea OMS din America au făcut acest pas important pentru a reduce apariția rezistenței antimicrobiene.