Pericolul de intoxicare cu dioxid de carbon, în urma fermentării vinului

Un lucru extrem de important în perioada fermentării vinului este ca gospodarii să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri sau crame, tocmai pentru a preveni urmările fatale. Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică.

Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie. De aceea, se recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, iar mult mai bine este ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber.

Cei care se regăsesc în această situație tebuie să nu stea perioade lungi în beciurile, unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, și bineînţeles să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute este scoasă din mediul toxic şi dusă la aer curat. Toţi gospodarii care îşi produc  propriul vin sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.