Pesta porcină africană a adus industriei prelucrării cărnii un deficit de un miliard de lei

Ca urmare a afectării efectivelor de porcine cu virusul pestei porcine, a fost înregistrată o scădere de peste un miliard de lei din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile din sectorul de prelucrare și conservare a cărnii din România scăzând cu circa 19% față de anul 2018.

Astfel, conform ANSVSA, la nivelul României erau înregistrate aproximativ 1000 de focare de pestă porcină, cu mai puțin două luni înainte de sărbătorile de iarnă.

Conform ultimelor cifre șublicate de către Institutul Național de Statistică, prețul mediu al cărnii de porc a înregistrat o creștere de 5,4% în primele 9 luni ale acestui an.

Conform unui studiu efectuat de Coface, virusul pestei porcine africane a redus cu circa 20% veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard de lei, și deși autoritățile afirmă că numărul focarelor active se află în scădere în ultima perioadă, mai sunt aproximativ 1.000 de focare active. Situația financiară vulnerabilă a companiilor active în acest sector, asa cum reiese din studiul Coface, “creează premizele continuării accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului 2019 dar și pentru anul următor”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.