Pesticide: Deputații europeni propun un plan de îmbunătățire a procedurii de aprobare a UE

  • Accesul publicului la studiile utilizate în cadrul procedurii ar trebui să fie acordat
  • Cadrul UE ar trebui să stimuleze inovarea și să propună produse durabile
  • Studiile privind carcinogenitatea glifosatului ar trebui revizuite de experți științifici
  • Cerințele privind datele pentru produsele fitosanitare trebuie modificate pentru a include toxicitatea pe termen lung

Planurile de sporire a încrederii în procedura de aprobare a UE prin creșterea transparenței și responsabilității au fost prezentate de comisia specială pentru pesticide.

Printre numeroasele propuneri, deputații europeni au convenit, joi, că publicul ar trebui să aibă acces la studiile utilizate în procedura de autorizare a unui pesticid, inclusiv toate datele și informațiile referitoare la aplicații.

În cursul procedurii, solicitanții ar trebui să fie obligați să înregistreze toate studiile de reglementare care vor fi realizate într-un registru public și să permită o „perioadă de comentarii”, în timpul căreia părțile interesate pot furniza date suplimentare existente pentru a se asigura că sunt luate toate informațiile relevante în considerare înainte de luarea unei decizii.

„Solicităm o transparență totală în ceea ce privește studiile utilizate pentru evaluare, pentru a le face mai independente și bazate pe dovezi științifice, pentru a evita conflictele de interese, pentru a testa pe deplin substanțele active, pentru a testa produsele pesticide, inclusiv efectele cumulative pentru măsuri mai stricte de gestionare a riscurilor”, a declarat coraportorul Bart Staes.