Plante utilizabile integral

La ora actuală, o mare parte din produsele unor culturi sunt aruncate în timpul sau după recoltare. Ele includ părți ale plantei care conțin proteine, grăsimi și fibre și care ar putea fi reutilizate pentru un anumit scop. Profesorul Luisa Trindade, de la Universitatea din Wageningen (Olanda), consideră că aceste deșeuri ar trebui recuperate, deoarece „lumea are nevoie de plante care să poată fi utilizate complet, până la ultima moleculă”.

Trindade dorește să mărească valoarea reziduurilor de plante, iar în prezent lucrează la culturile de fibre, inclusiv Miscanthus (un gen de plante erbacee aparținând familiei Poaceae, originar din Japonia și Filipine, cunoscute și sub numele de „iarba elefantului”). Grupul de cercetare a dezvoltat opt noi soiuri hibride de Miscanthus care au fost plantate în 10 locuri diferite în Europa. Miscanthus are proprietăți interesante, cum ar fi randamentele ridicate ale biomasei și rata înaltă de captare a dioxidului de carbon, dar și proprietatea de a promova calitatea solului.

Prof. Trindade a declarat că scopul ei, ca ameliorator, este acela de a putea utiliza întreaga plantă. Ea și-a fixat planta de tomate ca pe una dintre următoarele provocări: „în viitor, vom dezvolta soiuri de roșii în care biomasa totală va fi utilizată în scopuri alimentare și nealimentare„. Cercetătorul speră că în viitor atât tulpinile, cât și frunzele plantei de tomate vor deveni comestibile.

Într-un moment în care populația lumii crește exponențial și cererea de alimente este în creștere, Trindade crede că ar trebui să profităm din plin de biomasă.

Aceasta înseamnă inclusiv dezvoltarea de noi culturi și reproiectarea culturilor existente. Dar toate acestea vor fi plante pe care să le putem folosi până la ultima moleculă de fibre sau proteine“.

Sursa: www. agrobiotechrom.ro