Plantele de orez evoluează pentru a se adapta la inundații

Deși apa este esențială pentru creșterea plantelor, cantitățile excesive pot provoca surplus de apă care duc la moartea unei plante. În sudul și sud-estul Asiei, unde se produc inundații periodice în timpul sezonului ploios, adâncimea apei poate ajunge la câțiva metri timp de mai multe luni.

Soiurile de orez cunoscute sub numele de „orez de adâncime” au dezvoltat o strategie unică pentru a-și asigura supraviețuirea proprie. Orezul cu adâncime crește în mod normal în ape puțin adânci, dar în urma inundațiilor grele crește înălțimea sa, ținând cont de creșterea nivelului apei, pentru a permite plantelor să supraviețuiască.

O echipă de cercetători din Japonia și S.U.A., a descoperit o genă în orez, care este esențială pentru supraviețuirea sa în condiții de inundații. Aceștia au adus în centrul atenției funcția sale moleculară și a istoriei evolutive.

Grupul de cercetare a identificat SD1 (SEMIDWARF1), ca o genă cheie responsabilă de răspunsul orezului de adâncime.

Cercetările au arătat că a fost vorba,mai întâi, de evoluația într-un strămoș sălbatic, iar apoi a devenit o țintă a selecției în timpul domesticirii orezului cultivat, adaptat mediului în ape adânci din Bangladesh.