Poluanții din agricultură reprezintă o amenințare gravă la adresa apei din lume

Poluarea apei din practicile agricole nesustenabile prezintă un risc grav pentru sănătatea umană și pentru ecosistemele planetei, o problemă adesea subestimată de politicieni și agricultori, avertizează un nou raport.

În multe țări, cea mai mare sursă de poluare a apei astăzi este agricultura – nu orașele sau industria, în timp ce în întreaga lume, cel mai frecvent contaminant chimic găsit în acviferele de apă subterană este azotatul din agricultură, potrivit More People, More Food, Worse Water?, O revizuire globală a poluării apei din agricultură, lansată de FAO și Institutul Internațional de Gospodărire a Apei la o conferință din Tadjikistan (19-22 iunie).

Agricultura modernă este responsabilă pentru evacuarea cantităților mari de agrochimie, materie organică și sedimente, se arată în raport.

Această poluare afectează miliarde de oameni și generează costuri anuale care depășesc miliarde de dolari.

„Agricultura este singurul mare producător de ape reziduale, în volum, iar efectivele de animale generează mult mai multe excremente decât oamenii. Pe măsura ce gradul de utilizare a terenurilor s-a intensificat, țările au crescut foarte mult utilizarea pesticidelor sintetice, a îngrașămintelor și a altor inputuri. Deși acestea au contribuit la creșterea producției de alimente, au și generat amenințări la adresa mediului, precum și la potențialele probleme de sănătate umană”, scriu Eduardo Mansur din divizia FAO pentru terenuri și apă și Claudia Sadoff, directorul general al IWMI, în introducerea lor în raport.

Cea mai mare preocupare pentru sănătatea umană sunt agenții patogeni proveniți de la animale, pesticide, nitrați din apele subterane, elemente metalice urbane și poluanți emergenți, incluzând antibioticele și genele rezistente la antibiotice din excrementele efectivelor de animale.