Poluarea cu azot se așteaptă să scadă

Cele mai multe emisii din agricultură provin direct sau indirect din producția animală. În conformitate cu estimarile numărului de animale din UE până în 2030, se înregistrează o scădere corespunzătoare a emisiilor așteptate. Cu toate acestea, o producție mai mare de plante și o aplicare a gunoiului de grajd va contrabalansa în mare măsură această schimbare. Prin urmare, emisiile de gaze cu efect de seră se așteaptă să rămână la același nivel cu cel din ​​2012. În ciuda acestui fapt, există o scădere anticipată a nivelului de amoniac atmosferic în întreaga UE, cu emisiile estimate să scadă cu 9% până în 2030.

Raportul anticipează o scădere a cantității de azot pierdut în apă în UE, cifrele prognozate sugerând o scădere cu 8% față de 2012. Această schimbare va fi determinată în primul rând de creșterea productivității în sectorul produselor lactate (cu mai puțin gunoi de grajd produs) și surse de culturi. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra biodiversității plantelor în UE. Cu toate acestea, perioada 2012-2030 ar trebui să înregistreze o creștere modestă a potențialelor specii de plante, înregistrând o creștere de 2%.

Eroziunea solului de către apă, cel mai semnificativ proces de degradare a terenului, este încă probabil să fie mai mare decât ratele de formare a solului. Este puțin probabil ca acestea să se schimbe în mod semnificativ până în 2030, deoarece distribuția culturilor în UE nu este de așteptat să se schimbe în mod semnificativ. Cu toate acestea, unele țări din UE care prezintă un risc deosebit de afectare a eroziunii solului vor observa o scădere a ratei de declin, în timp ce Grecia ar prezenta cea mai semnificativă scădere (11,2%) din cauza schimbărilor în tipurile de culturi.