Primul vaccin împotriva ASF urmează să fie livrat într-un an și jumătate

Există speranțe pentru industria porcină ca vaccin împotriva virusului pestei porcine africane. Jose Manuel Sanchez Vizcaino, cercetător spaniol, a anunțat că boala ar putea fi vindecată și controlată în cel puțin doi ani, informează site-ul CdeComunicacion.

„Am lucrat împreună cu CISA-INIA și cu Universitatea Complutense din Madrid. Am găsit un virus care are mutațiile pe care ne-ar fi plăcut să o putem face și de fiecare dată când am încercat-o să îl producem nu am reușit. Natura l-a făcut și am fost destul de norocoși să îl găsim după ce ne-am uitat la mulți viruși timp de mulți ani’’, a spus el.

O companie multinațională se pregătește deja să investească în soluția dezvoltată de cercetătorii spanioli și livrarea vaccinului pe piețele internaționale ar putea fi făcută într-un an și jumătate sau doi, potrivit lui Sanchez.

„Chiar acum ne-am concentrat mai mult pe mistreți, pentru că este vinovat de mai multe probleme în UE. Avem un indice de protecție foarte înalt și suntem foarte mulțumiți de rezultatele preliminare pe care le avem. Avem doar două experiențe, ce s-ar întâmpla dacă animalul ia mai multe doze de vaccin. Credem că nu i se va întâmpla nimic pentru că, pe măsură ce vom pune vaccin oral pe teren, nu știm cât de mult poate lua, așa că vrem să ia mai mult decât ar fi necesar, dar nu se va întâmpla nimic cu el, iar cel de-al doilea studiu se va referi la stabilitatea vaccinului.

Să vedem cât se transmite de la animale la animale. În prezent, avem în UE nouă țări cu viața sălbatică afectată. Având animale sălbatice contaminate este un pericol. Nu riscați pentru că nu puteți controla când va exista un contact. Riscul poate fi minimizat prin vaccinarea masivă a acestei specii sălbatice. În acest fel, am reduce rata de virus și, prin urmare, am putea controla boala fără probleme. Ar fi un instrument extraordinar. A fost foarte greu să obținem acest virus pentru că este unul foarte complicat„, a explicat omul de știință.