Prognoza meteo pe luna septembrie, în limite normale

Conform ANM, următoarea decadă a lunii septembrie se va manifesta prin vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar precipitațiile vor fi apropiate de normele climatologice ale perioade. Între 10 și 17 septembrie, temperatură aerului va fi în general mai ridicată decât normalul acestei perioade, cu abateri mai mari în jumătatea de vest a țării. Și precipitațiile vor fi apropiate de normal, singură excepție fiind jumătatea de vest, unde ploile vor fi deficitare. În schimb, în partea de sud-est, precipitațiile vor putea fi mai pronunțate.

Conform prognozei ANM, emise pentru perioadă 10 septembrie – 8 octombrie, în săptămâna 17 – 24 septembrie, temperatură aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. La capitolul precipitații, acestea pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud-est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Ultima săptămâna din luna septembrie aduce valori termice medii care se vor situa în jurul normei climatologice, dar care pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării. În același interval, cantitățile de precipitații în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendința excedentară la munte și în regiunile sudice.

Valorile temperaturilor medii lunare în luna septembrie înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima luna de vară, la această contribuind perioadă mai scurtă de strălucire a soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase.