Proiectul „Cultivat în Romania, specific românesc” a revitalizat soiurile româneşti de legume

Gustul legumelor de altă dată ajunge în comerțul modern prin proiectul „Cultivat în România, specific românesc”, singurul program de revitalizare a soiurilor românești de legume.

Lidl, inițiatorul proiectului, extinde oferta adăugând ardeiul gras ARUM și ardeiul iute JOVIAL, după ce anul trecut pe rafturile magazinelor s-au aflat roșia de Buzău 1600 și ceapa roșie de Buzău.

Toate cele 4 soiuri sunt revitalizate în cadrul proiectului „Cultivat în România, specific românesc” și sunt disponibile în comerțul modern, doar în magazinele Lidl.

Inițiativa de revitalizare a soiurilor românești de legume este unică pe piața locală de retail și face parte din parteneriatul strategic „Cultivat în România, specific romanesc”, derulat împreună cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă din Buzău.

„Cultivat în România, specific românesc” este un proiect amplu de investiție în agricultura românească, prin care Lidl contribuie la dezvoltarea sustenabilă a producătorilor români.

Prin această inițiativă, retailerul dezvoltă constant acțiuni care vin în sprijinul producătorilor, oferind gratuit consultanță de specialitate, sesiuni de audit și sprijin în rezolvarea problemelor revitalizare a soiurilor  autohtone dar și de a dezvolta producţii agricole sustenabile.

Roșia Buzău1600 alături de ardeiul gras ARUM și ardeiul iute JOVIAL vor fi disponibile în magazinele Lidl din întreaga țară, de la sfârșitul lunii iulie, iar ceapă roșie de Buzău va intră în ofertă, la sfârșitul lunii august. Soiurile de legume au fost dezvoltate la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicola Buzău.

Soiurile revitalizate de Lidl sunt foarte apreciate pentru calităţile lor nutriționale. De exemplu, roșia de Buzau1600 are un raport echilibrat de glucide și Vitamină C, dar și o cantitate mare de licopen și carotinoizi, substanţe benefice sănătății.

De asemenea, ardeiul JOVIAL, un soi de tip iute Cayenne, are o concentrație ridicată de capsaicina și este recunoscut pentru proprietățile sale benefice în reducerea durerii.