Prunul – cel mai răspândit pom fructifer din ţara noastră

cotidianul agricol, prune

Prunul (Prunus domestica) este cel mai răspândit pom fructifer din ţara noastră. A fost cultivat încă din cele mai vechi timpuri pentru fructele folosite în alimentație. Acesta creşte fară probleme în toate zonele geografice ale României, nefiind pretențios la condițiile climatice. Este un pom de vigoare medie, frunzele sunt ovale și au marginea serată, iar florile sunt albe. Prunele se pot valorifica sub diferite moduri: proaspete, uscate, sub formă de dulcețuri sau se pot folosi în industria alcoolului. Acestea conțin: glucide, acizi organici, albumină, celuloză, vitamine (A, B, C) fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, etc.

Prunul are un sistem radicular bine dezvoltat, valorificând toate tipurile de sol. În cazul prunului se manifestă fenomenul de drajonare. Drajonii trebuie eliminați, deoarece consumă din resursele necesare pomului pentru a fructifica. Trunchiul este drept, iar coaja este crăpată. Creșterile aeriene depind de lucrările efectuate în livadă. Pentru o polenizare corespunzătoare se plantează minim 3 soiuri diferite, care înfloresc în același timp. În primăverile reci polenizarea florilor este slabă, iar producția este scăzută. Prunul intra pe rod după 4-5 ani de la plantare, iar longevitatea este de 30-40 ani.

Prunul are pretenții moderate faţă de temperatură. Cele mai bune rezultate se obțin în zonele unde temperatura medie anuală este cuprinsă între 8-11°C. El rezistă la temperaturi de – 31 °C (iarna). Bobocii floriferi rezistă la temperaturi de -4 °C, iar florile sunt afectate de temperaturi mai mici de – 0,5 °C. Temperaturile mai mari de 35 °C provoacă arsuri pe frunzele tinere. Prunul se dezvolta bine în zonele unde cad 600-700 mm precipitații pe an. Faţă de lumină nu are cerințe ridicate. Dacă toți factorii de vegetație sunt la nivelul optim, prunul valorifică orice tip de sol. Se poate planta inclusiv pe nisipuri, dar în condiţii de irigare.