Putem hrăni lumea dacă ne schimbăm alegerile

viitorul_agriculturii
viitorul_agriculturii

Cantitățile recoltate actuale ar putea oferi hrană nutritivă pentru populația globală prevăzută pentru anul 2050, dar numai dacă vom face modificări radicale în ceea ce privește alegerile noastre dietetice, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Lancaster au analizat livrările alimentare globale și regionale pentru a dezvălui fluxurile de calorii, proteine și oligoelemente vitale de la producție până la consumul uman, într-un studiu publicat în Elementa, Science of the Anthropocene.

Combinând datele provenite de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cu date privind nutrienții din alimente și informații privind pășunatul animalelor și nevoia nutrițională umană, aceștia analizează dacă putem hrăni o populație tot mai mare cu alimentele pe care le producem deja.

Ei ajung la concluzia că, chiar și fără îmbunătățiri ale producției de plante, producția curentă este suficientă pentru a furniza alimente sănătoase pentru populația globală estimată la 9,7 miliarde în 2050, deși acest lucru va necesita schimbări radicale în comportament.

Cel mai important, spun ei este faptul că trebuie să existe modificări fundamentale ale dietei umane, înlocuind majoritatea cărnii și produselor lactate cu alternativele bazate pe plante și o dorință mai mare de a consuma cu precădere culturi precum porumbul.

Reducerea deșeurilor și consumul excesiv este, de asemenea, importantă, dar mai puțin semnificativă din punct de vedere cantitativ, arată studiul. Există, de asemenea, necesitatea unor schimbări foarte importante ale condițiilor socio-economice ale multor persoane, pentru a se asigura că toată lumea are acces la o dietă sănătoasă și echilibrată.