Putregaiul alb al florii soarelui afectează sever plantele de cultură

Putregaiul alb la floarea-soarelui se manifestă la colet (baza tulpinii) şi pe părţile aeriene (tulpină, calatidiu). Manifestarea bolii la colet este mai frecventă în prima parte a vegetaţiei, dar poate să apară şi eşalonat, ca urmare a germinării treptate a scleroţilor.

În porţiunea bazală a tulpinii, la suprafaţa solului şi în sol, la diverse înălţimi ale tulpinii, la nivelul peţiolurilor frunzelor, a frunzelor sau chiar pe calatidiu se observă decolorarea, brunificarea, înmuierea şi subţierea ţesutului. Porţiunea afectată, mai mult sau mai puţin extinsă, se acoperă pe vreme umedă cu un mucegai alb, dens, cu aspect de vată.

La suprafaţă, dar de cele mai multe ori în interiorul ţesuturilor bolnave se formează mici formaţiuni negre cărbunoase de diferite forme şi dimensiuni care reprezintă scleroţii ciupercii. Pe vreme secetoasă se observă decolorarea şi brunificarea porţiunii afectate de boală fără ca pe suprafaţă să se formeze miceliu şi scleroţi, aceştia putând fi găsiţi în măduvă.

Când boala se manifestă pe tulpină aproape de jumătatea înălţimii sau chiar mai sus, aceasta se rupe, lăsând să se observe împrăştiate vasele conducătoare lemnoase care mai rămân intacte. În rest, măduva şi vasele conducătoare liberiene sunt distruse de ciupercă, la locul de rupere observându-se scleroţii formaţi.

Calatidiul putrezit se disociază, se rupe în bucăţi şi cade pe sol, în vârful tulpinii rămânând un smoc de fascicule vasculare cu aspect de mătură. Seminţele (achenele) infectate prezintă tegumentul decolorat, crăpat, sămânţa şiştavă sau brunificată, cu gust amar.

Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Ciuperca formează un miceliu septat, incolor, care se dezvoltă la suprafaţa şi in interiorul ţesuturilor. Organele de rezistenţă sunt reprezentate de scleroţi care prezintă o structură ce rezultă din împletirea diferenţiată a hifelor miceliene.

În primăvară apar apoteciile de culoare gălbuie în număr variabil de la 1-11. Apotecia este tapetată cu un strat de asce. În interiorul ascelor se formează câte 8 ascospori unicelulari, hialini, ovoizi sau eliptici. Ascosporii eliberaţi din ască sunt transportaţi de curenţii de aer pe partea aeriană a plantelor unde îşi păstrează viabilitatea până la 60 de zile dacă temperatura oscilează între 20-25oC.

La temperatura de 25oC infecţia are loc după 4 ore de la contaminare. Sclerotinia sclerotiorum este o ciupercă polifagă care atacă mai mult de 46 de specii de plante. Pe lângă floarea-soarelui, dintre plantele de cultură mai sunt atacate: soia, cucurbitaceele, inul, cânepa, rădăcinoasele, salata, fasolea, mazărea, bobul.