Putregaiul cenușiu: protecție de top oferită de BASF pentru evitarea pierderilor

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) este una dintre cele mai înșelătoare boli cu care se confruntă viticultorii, din cauza faptului că infecția se produce timpuriu, în momentul în care capișoanele florale se detașează, iar prin acele răni, putregaiul poate pătrunde în ciorchine, manifestându-se ulterior, în momentul în care boabele de strugure încep să acumuleze zaharuri.

Pentru a combate Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu al viței de vie), compania BASF oferă viticultorilor din România fungicidul Cantus® . Este un produs pe bază de Boscalid, care acționează întrerupând practic lanțul respirației mitocondriale, ceea ce face ca energia necesară dezvoltării celulei patogenului să fie oprită. De asemenea, împiedică sinteza lipidelor și, în acest fel, celula moare. Cantus® – protecție de excepție împotriva putregaiului cenușiu al viței de vie.

Este un produs deosebit, de ultimă generație. Îl recomandăm a fi aplicat într-unul dintre cele mai importante stadii de dezvoltare a ciorchinelui, respectiv imediat după înflorit, la compactare sau înainte de intrarea în pârgă. Fungicidul Cantus® nu acționează asupra procesului de maturare a strugurilor, împiedică acțiunea lacazei asupra fermentării mustului, împiedică apariția ochratoxinei A, cauzate de ciupercile din genul Aspergillius și Penicillium, neavând efecte împotriva calităților organoleptice ale vinului”, explică Robert Băicoianu, directorul de vânzări horticole din cadrul BASF Agricultural Solutions România.