Răsplătirea străbunilor – O poveste scrisă de ing. Gheorghe Albu

Povestea Viişoara

În Viișoara a ajuns în anul 1979 și inginerul Gheorghe Albu. S-a căsătorit aici cu o fată din sat, a aflat povestea locului și a fost fermecat de ea:

„În tinerețea mea am stat de vorbă cu bătrânii satului. Ei mi-au povestit despre vie, despre vin, despre cum trebuie să respecți această nobilă meserie pentru a obține cel mai bun rezultat. Treptat, mi-a venit ideea de a-i răsplăti și eu pe acești buni ai locului, de a-i răzbună într-un fel, de a face uitată nenorocirea defrișării viței de vie. M-am decis să replantez viţa de vie la Viișoară și să fac o Cramă pe aceste locuri. De la această idee am pornit și am ajuns să replantez aproape 100 de hectare de vie. Via înconjoară Valea Caceamac, cunoscută și astăzi sătenilor, sub același nume”,a spus plin de emoţie inginerul Gheorghe Albu.

Ideea s-a transformat în realitate, iar Crama de la Viișoara este astăzi una dintre cele mai moderne din România, deși nu are decât un an de existența. În mai puțin de un an, Crama Viișoara a ajuns să se lupte de la egal la egal cu marile branduri naționale și internaționale. La concursul „International Wine Contest Bucharest (IWCB)-2017″, desfășurat în capitală în perioada 25-28 mai, Crama Viișoara a obținut nu mai puțin de 19 medalii, din care 7 de aur și 12 de argint. Un merit deosebit revine echipei conduse de cel mai renumit oenolog, Nicolae Laurențiu Itu.

„Aceste medalii, precum și cele care, sigur, vor veni pe viitor, sunt felul nostru de a-i răsplăti pe străbunii din Viișoară, de a le aduce o ultimă dovadă de recunoștință. Acei bătrâni nu mai sunt acum, dar știu că ei aveau o ultimă și prețioasă dorință: aceea ca satul Viișoara să redevină ceea ce a fost și anume: Satul dintre Vii”, a mai adăugat Gheorghe Albu.

Şi povestea continuă…