Realizările ministrului Petre Daea prezentate în conferinţă de presă

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a susținut în data de 16 iulie 2019, o conferință de presă la sediul instituției în cadrul căreia a prezentat rezultatele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și bilanțul programelor prioritare din agricultură.

În ceea ce privește situaţia recoltării ministrul Petre Daea a precizat:

Orzul este recoltat în proporție de 96%, orzoaica în procent 92%, grâul se află la jumătatea recoltării, rapița în proporție de 70% iar mazărea este la 83%. În prezent,  pe câmp lucrează 210.000 de utilaje agricole – combine, tractoare, remorci și alte utilaje.Cantitățile recoltate vor fi comunicate la terminarea recoltării, pentru a nu deforma prețurile din piață. Pot să vă anunț că port o corespondență cu oficialii europeni, pe tema raportărilor ministerului privind cantitățile de produse agricole obținute” .

Echipa de comunicare a Ministerului Agriculturii a transmis redacţiilor un material cu cifrele realizărilor ministrului Petre Daea.

Conform comunicatului: „Fondurile europene atrase sunt în valoare de 8,55 miliarde de euro. Investițiile în reabilitarea sistemelor de irigații și antigrindină ajung la 335 milioane de lei, iar garanțiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru creditele acordate agriculturii de 1,7 miliarde de lei reprezintă 1,35 miliarde de lei.

Plățile pentru programele deficitare – tomate, colectarea lânii, Bazna și Mangalița – însumează 86 de milioane de euro. Programul pentru școli pe ani costă 208 milioane de euro. Au fost acordate 96 de credite în valoare publică de circa 11 milioane de euro în baza unui acord cu Fondul European de Investiții (FEI).

Recordul de producții a fost înregistrat la porumb și floarea soarelui pe anii 2017-2018, locul 1 în UE, la cereale, locul 3 în UE, la grâu, locul 4 în UE și la soia, locul 2 în UE”, se arată în materialul MADR.