Reautorizarea glifosatului

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) susține prelungirea autorizației de glifosat la nivel european, o substanță activă prezentă în mai multe produse comerciale, fără de care agricultura europeană ar avea mult de suferit, se arată într-un comunicat.

„Glifosatul, ingredient principal în anumite produse pentru protecția plantelor, are o istorie de comercializare și utilizare în condiții sigure în peste 160 de țări, inclusiv în România. Acesta reprezintă un instrument important pentru fermieri în combaterea eficientă a buruienilor, având un spectru larg de utilizare, non-selectivă, sistemică și post-emergentă. Peste 800 de studii știintifice serioase au confirmat siguranța acestor produse. Una dintre cele mai grele provocări întâlnite în fermele din România este reprezentată de prezența buruienilor, iar produsele pe bază de glifosat reprezintă una dintre soluții. Fermierii au nevoie de acces la aceste produse, care să le permită un control mai bun al burienilor la costuri accesibile”, informează LAPAR.

Liderul LAPAR, Laurențiu Baciu, spune ca „România are un teren arabil foarte bun, cu toate acestea, lupta între buruienile prezente și plantele de interes din cultura mare este una acerbă și avem nevoie de produse fitosanitare omologate, dovedite sigure din punct de vedere științific, iar glifosatul ne poate ajuta”.

O parte din statele europene, printre care și Romania, va susține la Bruxelles prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat pe o perioadă de 15 ani. Cu toate acestea, Parlamentul European susține o autorizare de 7 ani în loc de 15.

În UE, substanța activă glifosat este autorizată pentru folosire în produse de protecție a plantelor încă din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor și dăunătorilor în culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi și vii.

O serie de studii științifice au calificat erbicidul glifosat drept unul periculos pentru sănătate. Centrul internațional de cercetari asupra cancerului (CIRC), care are sediul în Lyon și funcționează în cadrul OMS (Organizația Mondială a Sănătății), a clasificat acest erbicid ca fiind „probabil cancerigen” (nivel 2A).