Recolta de dovleci din acest an este mult mai scăzută din cauza secetei

Specialiştii de la Direcţia Judeţeană Agricolă Buzău au afirmat că din cauza secetei din această vară producţia de dovleci va fi mai scăzută în acest an cu circa 40%. Dacă anul trecut producţia a fost în medie de 35 de tone la hectar, în aceasta toamnă fermierii nu vor strânge de pe suprafețele cultivate mai mult de 20 de tone pe hectar. Acest lucru face ca prețul dovlecilor să crească spectaculos, atât la poarta fermei, cât și în piețele din România.

Dovlecii sunt folosiţi cu succes în patiserie și cofetării, fiind un produs inclus în unele rețete culinare dar şi în producerea de sucuri şi dulceţuri naturale. Ei mai pot fi folosiți ca adaos nutrițional pentru hrana animalelor din fermă.

Încă de acum cinci ani, la Facultatea de Chimie Alimentară a Universității din Galați, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din domeniul alimentar din România, studenții coordonați de cadrele didactice au stabilit o metodologie deosebită pentru fabricarea sucului natural de dovleac.