Regulatorii de creștere – de la “moft” la necesitate

Dacă în urmă cu câțiva ani doar pe fermierii de frunte îi auzeam că folosesc regulatori de creștere, astăzi mare parte din cultivatorii de cereale păioase își incep primul tratament cu un regulator de creștere.

Ce a dus la aceasta practică agricolă? În primul rând intensificarea tehnologiei de cultură și adoptarea de noi soiuri de cereale mult mai productive. Cu toate că soiurile noi de grâu nu au o talie foarte înaltă datorită gradului mare de încărcare cu boabe pe spic și a MMB ridicat, cer aplicarea unui regulator de creștere care, pe lângă faptul că scurtează  distanța dintre internodii are și un rol esențial în îngroșarea pereților paiului ceea ce îl fac să susțină cu ușurință producția ridicată.

Nivelul de fertilizare este un factor care poate provoca căderea culturilor deci și necesitatea aplicării regulatorilor de creștere, iar aici trebuie să recunoaștem că am făcut pași importanți în ceeea ce privește aplicarea de îngrășăminte. Aplicarea rațională și coerentă a acestor îngrășăminte au îmbunătățit fertilitatea solului la care, dacă adăugăm dozele curente, creăm condiții foarte bune de dezvoltare a cerealelor. Recomandăm aplicarea de regulatori de creștere mai ales în cazul în care facem o fertilizare mai bogată în azot sau unilaterală, azotul inducând plantelor o creștere vegetativă puternică și creează de cele mai multe ori probleme de cădere a lanurilor.                                                                                Densitatea culturii ne poate indica, de asemenea, dacă este necesară aplicarea unui  regulator de creștere, prin urmare, dacă am semănat devreme, iar cerealele au încă din toamnă o densitate ce depășește 600 de plante pe metru pătrat, se recomandă aplicarea unui regulator de creștere.

Moddusregulatorul de creștere cu care Syngenta deja v-a obișnuit de ani buni, recomandăm sa îl aplicați în primăvară, devreme, când utilajele permit intrarea în câmp, cerealele sunt pornite în vegetație de 1-2 săptămâni, iar prognoza meteo arată temperaturi nocturne peste 5 grade Celsius în următoarele 5 zile. Recomandăm să ajustați doza de aplicare în funcție de condițiile din câmp. Dacă cultura arată bine, densitatea este mare, iar nivelul de fertilizare este unul ridicat vă recomandăm să folosiți doza maxima omologată a produsului.

Produsul este omologat a fi aplicat de la sfârșit de înfrățit până la al doilea internod. Noi recomandăm aplicarea lui cât mai devreme pentru a putea reduce distanța dintre internodii încă de jos și a crea plantei de cultură o bază stabilă. Aplicat în stadii mai avansate ale culturii nu este fitotoxic, va lucra în plantă dar bineînțeles că nu va putea scurta distanța dintre internodiile deja formate dar va lucra asupra celorlalte internodii și va îngroșa pereții celulari. Aceste situații se întâlnesc atunci când în primăverile umede nu se poate intra în câmp și bineînțeles că aplicarea în acel moment este mai bună decât renunțarea la a mai aplica un regulator de creștere.

Syngenta recomadă să aplicați produsul Moddus singur. Cu toate acestea, s-au făcut teste de compatibilitate și am observat că se poate amesteca Moddus cu toate fungicidele furnizate de Syngenta pentru cultura de cereale. Nu se recomandă aplicarea lui cu erbicide. Aplicați întâi Moddus și reveniți cu erbicidul atunci când stadiul de dezvoltarea a buruienilor o cere și când mare parte din buruieni au răsărit, nu mai devreme de 3-4 zile de la aplicarea Moddus.

Moddus influențează creșterea părților aeriene ale plantei, limitează creșterea luxuriantă, duce la îngroșarea pereților celulari și, ce este important, nu afectează creșterea rădăcinilor, plantele având o înrădăcinare normală, ceea ce la va ajuta în perioadele critice de secetă pedologică. Nu în ultimul rând, condițiile de mediu, prin furtunile care survin din ce în ce mai frecvent în perioada în care grâul este înspicat pot duce la o căderea a lanurilor ceea ce produce pagube fermierilor. Dacă căderea se produce la începutul perioadei de înspicat sunt șanse ca partea superioară a plantelor să se ridice, ceeea ce face posibilă recoltarea, dar mare parte din planta fiind în contact cu solul, atacul bolilor va fi iminent, iar combaterea lor cu fungicide va fi greu de realizat. Dacă furtuna survine în perioada de umplere a boabelor, plantele nu se vor mai ridica, pierderile fermierilor vor fi atât calitative, pe spic se vor instala ciuperci ce deteriorează calitatea boabelor, cât și cantitative prin scuturare si prin imposibilitatea recoltării spicelor lipite de pământ. De asemenea, timpul de recoltare crește semnificativ într-o perioadă în care recoltarea cât mai rapidă a cerealelor ne poate scăpa de pierderi provocate de alte ploi sau vânturi puternice. Toate acestea ne arată importanța aplicării unui regulator de creștere și eficiența sa economică în condițiile actuale de tehnologie.

Sursa: Syngenta.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*