Rhiza Digital – Prima alegere pentru agricultura de precizie și managementul nutrienților din sol

Scopul agriculturii de precizie este de a optimiza utilizarea resurselor de sol, apă și a inputurilor (îngrăşăminte, produse pentru protecția plantelor și semințe) pe baze specifice locale. Cu ajutorul serviciului de agricultură digitală RHIZA, fermierii vor cunoaște nevoile solului din ferma lor.

Construit pe o înțelegere profundă atât a agriculturii, cât și a noilor oportunități ale agriculturii digitale și ale agronomiei, serviciul Rhiza este unul complex, ce îmbină imagistica satelitară cu cartarea agrochimică și întocmirea hărților de fertilizare.

Serviciul Rhiza Digital va fi prezentat pe larg, în câmp, în cadrul evenimentelor parte din caravana Zilele câmpului AGTECH, ediția I.

Cu ajutorul Rhiza, fermierii pot monitoriza cultura pentru a identifica zonele cu probleme și pot aplica îngrășămintele cu doze variabile și pot semăna cu rată variabilă. Serviciul se bazează pe imaginile satelitare SOBREL pentru a obține zone de management cât mai precise în cadrul fiecărei parcele.

Ca noutate, imaginile satelitare au fost îmbunătățite pentru a putea oferi o imagine și mai precisă, cu interferențe atmosferice minime. Această actualizare majoră a procesării imaginilor înseamnă că aplicația Contour va oferi cu până la 40% mai multe imagini, la o calitate superioară.

Zonele de management sunt importante pentru stabilirea cât mai riguroasă a unui plan de administrare a solei/parcelei, pentru a obține rezultate cât mai bune în final. Aceste zone de management vor fi utilizate  în prelevarea cât mai corectă a probelor de sol, obținând rezultate reprezentative fiecărei sole în parte.

„Începând cu anul acesta, am adăugat servicul RHIZA Foliar pentru a ajuta fermierul sa aibă o imagine completă a gradului de absorbție a elementelor nutritive din sol și pentru a identifica elementele blocate”, a declarat Valerian Iștoc, Business Development Director-Origin Enterprises

Momentul optim de prelevare a probelor este:

  • cea mai bună perioadă de prelevare și analiză a probelor de sol este cea de după recoltarea culturii;
  • este necesară o perioadă de cel puțin 3 luni de la ultima fertilizare, înaintea prelevării probelor de sol.

Pachete comerciale Serviciul RHIZA

  • Digital: fermierul primește componența digitală (cont la aplicația Contour pentru mobil, tabletă și calculator unde poate vizualiza hărțile parcelelor, imagini satelitare, date meteo etc). Este recomandat să se contracteze în lunile ianuarie – februarie.
  • Premium: pachetul include Serviciul digital și analize pentru N, P, K, pH, Mg, pe parcele individuale şi Materie organică, CEC și Microelemente B,Na, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe, S, Mo, Co pe zone reprezentative. Recomandările de fertilizare se fac la nivel de parcelă.
  • Precision: pachetul include Serviciul digital și analize pentru N, P, K, pH, Mg, pe zone de management și Materie organică, CEC şi Microelemente B, Na, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe, S, Mo, Co pe zone reprezentative. Recomandările de fertilizare se fac la nivel de parcelă, atât în formă scrisă, cât și sub formă de hărți digitale de fertilizare.
  • Rhiza Foliar: analiză foliară completă pentru a monitoriza gradul de absorbție al elementelor nutritive de către plantele de cultură,

Ce s-a constatat în urma monitorizării fertilității solului cu ajutorul programu Rhiza?

  • Numărul probelor de sol care au avut ca rezultat un conținut foarte scăzut sau scăzut de fosfor a reprezentat 79%;
  • În peste 30% din probe raportul Mg:K este mai mare de 2, ceea ce determină o blocare a absorbției potasiului;
  • Cea mai frecventă carență de microelemente din sol a fost zincul

Rhiza este serviciul digital al companiei Agricultura Plus, o investiție a Origin Enterprises în cercetare și dezvoltare, pentru a se asigura că agronomii din echipele Comfert și Redoxim sunt echipați cu cele mai noi informații și pentru a permite clienților să fie primii care beneficiază de îmbunătățirea performanțelor culturilor.

Compania folosește o abordare integrată pentru a investiga toate componentele unei culturi de succes și apoi o cumulează cu o comunicare eficientă, interpretare și metodă de aplicare ce va permite ca beneficiile cercetării să fie realizabile în fermă.