Risipa alimentară este privită ca un flagel al civilizației contemporane

Întreg continentul european generează anual deșeuri alimentare de 89 milioane tone de mâncare, iar România contribuie la această cifră cu aproximativ 5 milioane de tone, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și Universitatea din Craiova.

Risipa alimentară este privită ca un flagel al civilizației contemporane, influențând atât mediul înconjurător, cât și dezechiibrele sociale. Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative.

În Europa, România ocupă locul 9 în topul risipei de alimente, imediat după Macedonia. „Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative.

În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare mai multe țări din sud-estul continentului – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova – și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, a explicat profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj-Napoca, coordonatoriul proiectului.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România. „Ne bucură această colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgentă de a înțelege mai bine risipa pentru a ghida măsurile de reducere a ei. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele colectate și aplicarea lor în campaniile noastre”, a declarat Cami Gui, coordonator Food Waste Combat.