Robotul de altoit

Tehnologia de altoire a răsadurilor de pepeni, tomate sau castraveţi s-a extins deoarece plantele altoite au o rezistenţă mai mare la boli şi, mai ales, o productivitate mai mare şi o calitate superioară a fructelor.

Operaţia de altoit manuală cere multă precizie şi îndemânare. Lucrătorii cu experienţă pot altoi cel mult 90 răsaduri/oră şi obţin o rată de prindere a plantelor de 95-98%. Ca să sporească randamentul în această delicată operaţiune, a fost inventat un “robot” care face altoirea în sistem mecanic (automat sau semi-automat). Această tehnologie este la început de drum şi pentru moment este integrată numai în câteva ţări cu tradiţie în realizarea răsadurilor altoite de legume (Italia, Spania, Grecia, Olanda, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia).

Robotul de altoit are un randament de aproape 4 ori mai mare decât un lucrător experimentat: altoieşte 350-400 plante pe oră. Maşina este deservită de 2 lucrători care stau faţă în faţă. Ei “aprovizionează” robotul cu răsaduri (de altoi şi portaltoi). De aceea, trebuie să fie perfect sincronizaţi. La ieşirea răsadului altoit de pe bandă intervine un al treilea lucrător, care plantează imediat răsadul în pământ.