România are 364.000 de hectare certificate şi peste 10.000 de beneficiari înregistraţi în agricultura bio

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, prezent la evenimentul de lansare al Programului „Creştem România BIO” a subliniat că:

La ora actuală avem 364.000 de hectare certificate şi peste 10.000 de beneficiari înregistraţi în agricultura bio. Anul 2021 trebuie să ne găsească cu o suprafaţă de 500.000 de hectare. S-a creat această Agenţie pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, a fost aprobată în Parlament şi va pleca la Preşedinţie pentru promulgare – iar toate aceste produse de calitate vor avea direcţii foarte clare, cu o politică unitară, şi vom finanţa exact segmentul care va trebui finanţat. Eu aştept o revigorare a acestui sector. Trebuie să vă spun că anul trecut piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, înregistrând an de an o creştere de circa 30%, dar sunt alte state care ajung la 9 şi 10 miliarde de euro, precum Elveţia, Germania sau Franţa, state cu putere mai mare de cumpărare.

Eu cred că în segmentul acesta trebuie să mergem mai mult pe procesare ca să adăugăm valoare materiei prime şi de aceea în viitorul program PNDR 2021-2027 vrem să avem mai multe sume alocate pe partea de procesare, cu o cofinanţare pentru a susţine dobânzile subvenţionate la bănci, să creăm aceste oportunităţi fermierilor. De aceea am creat şi Casa Unirea tocmai pentru a prelua marfa, a o stoca şi a o valorifica împreună cu marile lanţuri. De asemenea, am redus şi TVA la 5%. Piaţa de produse bio a crescut cu 30% anul trecut faţă de 2017, la fel şi în 2017 faţă de anul anterior şi a ajuns acum la 20 de milioane de euro”, a explicat Daniel Botănoiu.