România are undă verde pentru exportul de animale vii în Arabia Saudită

Țara noastră a primit undă verde pentru exportul de animale vii în Arabia Saudită, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a încheiat negocierile derulate în acest sens cu autoritățile Regatului.

Astfel, la începutul acestui an, cele două părți au agreat modelul de certificat veterinar de sănătate necesar pentru exportul bovinelor, ovinelor și caprinelor vii destinate sacrificării, iar, până la acest moment, Seradria este singura companie de profil din țară care a obținut autorizațiile necesare pentru a putea vinde animale în Arabia Saudită.

Condițiile pe care crescătorii de animale din România trebuie să le îndeplinească pentru a putea face export către Arabia Saudită

Potrivit ANSVSA, condițiile sanitare veterinare aplicabile pentru exportul bovinelor, ovinelor și caprinelor vii destinate sacrificării în Regatul Arabiei Saudite prevăd, printre altele, ca înainte de plecare, animalele:

 • să nu depășească vârsta de 10 luni.
 • să nu fie amestecate cu alte animale care nu fac obiectul exportului în Arabia Saudită.
 • să fie ținute în carantină 21 de zile, timp în care să fie examinate clinic de către medicul veterinar într-un interval de 24 de ore înainte de export și să fie sănătoase, fără niciun fel de semn de boală.
 • să fie deparazitate intern și extern cu cel puțin 10 zile înainte de export.
 • să fie apte pentru transport.

De asemenea, pentru a derula exportul de bovine, ovine sau caprine vii în Arabia Saudită, centrele de colectare și exploatațiile de origine trebuie să îndeplinească, printre altele, următoarele condiții:

 • Să fie autorizate sanitar-veterinar;
 • Să fie situate într-o zonă care nu este supusă prohibiției sau restricțiilor în concordanță cu legislația comunitară relevantă și/sau legislația națională, respectiv animalele achiziționate/deținute să fie în regiune liberă de ESB/scrapie în ultimii 3 ani;
 • Să solicite DSVSA județeană lista actualizată a exploatațiilor de bovine/ovine/caprine din regiunea liberă de ESB/scrapie, care pot realiza export în Arabia Saudită;

Să fie dotate cu:

 • Spații destinate exclusiv cazării animalelor;
 • Instalații corespunzătoare pentru încărcarea și descărcarea animalelor la un standard corespunzător de adăpare și furajare, dar și pentru administrarea tratamentelor necesare. Instalațiile trebuie să fie ușor de curățat și dezinfectat.
 • Facilități corespunzătoare pentru inspecție.
 • Facilități corespunzătoare pentru izolare.
 • Echipament corespunzător pentru curățirea și dezinfecția spațiilor și a mijloacelor de transport.
 • O zonă corespunzătoare de depozitare pentru furaje, așternut și gunoi de grajd. Furajele, apa și așternutul folosite în perioada de carantină și de tranzit trebuie să respecte cerințele veterinare de igienă.
 • Sistem corespunzător pentru colectarea apei reziduale.
 • Birou pentru medicul veterinar oficial.

Seradria, singura companie din România care a obținut autorizația pentru export

Prima companie din România – și singura, până la acest moment – autorizată de ANSVSA pentru exportul de ovine, caprine și bovine în Regatul Arabiei Saudite este Seradria.

Cu o experiență de 25 de ani în domeniu și o fermă de peste 10 hectare situată în județul Cluj, ce are o capacitate de circa 150.000 de animale, Seradria se numără printre cei mai mari exportatori de ovine și bovine de la noi din țară.

Deschiderea unei piețe noi, precum Arabia Saudită, este un eveniment semnificativ pentru țara noastră deoarece este vorba despre un teritoriu cu o populație numeroasă, consumatoare de carne de miel.

Ca și în cazul Israelului, pentru Arabia Saudită avem nevoie de autorizație specială de export emisă de ANSVSA.

Aceasta se acordă în urma unei evaluări prin care se urmărește respectarea cerințelor specifice de către centrele de colectare, precum autorizații sanitar veterinare, trasabilitatea animalelor, înscrierea în registre, spații de cazare pentru animale, instalații corespunzătoare de adăpare, furajare și administrarea tratamentelor, zone conforme pentru depozitare furaje, sistem pentru colectarea apei reziduale ș.a.m.d.

În momentul de față, compania noastră este singura din țară autorizată pentru exportul în Arabia Saudită, cu două centre de colectare: pentru ovine/caprine și bovine”, a declarat Cosmin Șerban, directorul companiei Seradria.