România va exporta lucernă în Republica Populară Chineză

A fost semnat Protocolul privind condițiile sanitare veterinare şi fitosanitare pentru exportul de lucernă românească, în Republica Populară Chineză, de către Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Brănescu și Zhi Shuping, ministrul Administraţiei Generale pentru Supravegherea Calităţii, Inspecţie şi Carantină a Republicii Populare Chineze (AQSIQ).

Evenimentul a avut loc în data 27 noiembrie 2017, la Budapesta, cu ocazia participării unei delegații a României la al VI-lea Summit al Şefilor de Guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză.

Aceasta este o realizare importantă pentru România și o încununare a eforturilor susținute ale ANSVSA din ultima perioadă, o întâlnire preliminară în acest sens având loc în luna iunie a acestui an, între conducerea Autorității și cea a AQSIQ.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au avut ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât şi pentru iniţiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” (”Belt and Road Initiative”) – promovată de China pentru dezvoltarea conectivității între Asia, Europa și Africa.

La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabilește domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.