Rusia pariază pe potențialul său de acvacultură

Acvacultura poate fi o industrie nouă dezvoltată în Rusia, dar începe să aibă un impact semnificativ asupra strategiei de securitate alimentară a țării. În cadrul unei prezentări care a avut loc luna trecută la Sankt Petersburg, Vasili Sokolov, șeful adjunct al Agenției Federale pentru Pescuit din Rusia, a menționat că obiectivul stabilit pentru 2030 este de 700.000 de tone de produse acvaculturale, informează revista Seafood Source.

Interdicția de pește și fructe de mare aplicat din 2014 încoace a ajutat acvacultura din Rusia să se dezvolte într-un ritm mai rapid, chiar dacă piața internă este în continuare inundată cu volum marin amplu de captură (peste 5 milioane de tone pentru acest an) și lipsa de tehnologie creează probleme pentru producătorii autohtoni.

Sokolov a făcut următoarele previziuni pentru producția de acvacultură din Rusia: Peștele alb va crește de la 4.800 de tone în 2017 la 7.000 de tone în 2035; sturionul se va ajunde de la 3.200 de tone în 2017 la 10.000 de tone în 2035 și 20.000 în 2050; nevertebratele (majoritatea crustaceelor) vor crește de la 4.300 de tone  în 2017 la 40.000 de tone în 2035 și 100.000 de tone  în 2050; algele vor merge de la 1.500 de tone în 2017 la 15.000 de tone în 2035, la 30.000 de tone în 2050; și bibanul va atinge 15.000 de tone în 2035 și 150.000 de tone în 2050.

O atenție deosebită este acordată agriculturii cu crustacee și alge, guvernul deja creând stimulente pentru atragerea investitorilor privați în acest sector, a menționat oficialul. În 2017, fermele de acvacultură din țară au recoltat aproape 186.000 de tone de pește, constând în principal din caracatițe, somon, sturioni, creveți și crapi..