Salvarea sectorului apicol din Europa, un efort comun al instituțiilor europene și al statelor membre

În ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a fost adoptat proiectul de raport privind “Perspectivele și provocările pentru sectorul apicol din UE”. Raportul subliniază faptul că sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 500.000 de cetățeni, iar 84 % dintre speciile de plante și 76 % din producția alimentară depind de polenizarea efectuată de către albine, acestea contribuind, de asemenea, la menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității în Europa. Tocmai de aceea, este nevoie ca pe viitor, sectorul apicol să beneficieze de un sprijin financiar consistent din partea Comisiei Europene.

Eurodeputatul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a transmis într-un comunicat de pe o rețea de socializare faptul că a depus o serie de amendamente în cadrul ședinței, care vizează mai multe aspecte esențiale pentru desfășurarea activității apicultorilor.

„Unul dintre amendamente se referă la faptul că apicultorii întotdeauna produc mai puțină miere după ce trece iarna, din cauza pierderilor înregistrate toamna și iarna, care se pot ridica până la 50 % în unele state membre. Producția de miere este grav afectată de pierderile de colonii de albine la iernare, creând pierderi uriașe.

Activitatea apicolă este strâns legată de producția agricolă vegetală prin culturile de importanță apicolă care reprezintă, în unele zone și perioade ale anului, unica sursă de hrană pentru albine constând în nectar și polen.

Modernizarea inerentă a agriculturii, mai ales în noile state membre se face prin utilizarea de noi soiuri și hibrizi pentru principalele culturi agricole melifere, caracterizate prin potențial nectarifer și polinic redus și perioade mai scurte de înflorire. Din păcate, reglementările privind măsurile de înverzire nu reușesc să elimine în mod eficient carența nutrițională pentru coloniile de albine în condițiile practicării pe suprafețe tot mai mari a monoculturilor iar apicultorii suferă anual pierderi semnificative prin depopularea și chiar moartea prin intoxicarea cu pesticide a coloniilor de albine.

În acest sens, am solicitat Comisiei să includă un nou sistem de sprijin direct pentru apicultori, pe baza numărului de colonii, în propunerile sale pentru Politica Agricolă Comună pentru perioada de după 2020. De asemenea, am solicitat ca prin programele naționale apicole să se asigure sprijin financiar pentru activitatea organizațiilor apicultorilor, cercetare și achiziție de medicamente pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor, în special a varroozei, cooperarea dintre organizațiile apicultorilor și fermierilor din sectorul vegetal.

Nu în ultimul rând, am solicitat Comisiei să asigure aplicarea consecventă a interdicției folosirii pesticidelor care se dovedesc periculoase pentru albine și alte insecte polenizatoare în toate statele membre, limitând posibilitatea acordării de derogări de la aceste restricții exclusiv la situații de urgență, corect justificate, fără posibilitatea repetării lor în lipsa întreprinderii de acțiuni consistente de rezolvare a situațiilor de urgentă invocate.’’

În încheierea intervenției sale, Daniel Buda, a făcut apel la statele membre pentru a susține prin măsuri corespunzătoare culturile agricole, care servesc drept hrană pentru albine și alți polienizatori.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*