Schimbarea dietei, o necesitate pentru salvarea arealelor agricole

Cercetătorii au avertizat că un sfert din pământul tropical al lumii ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. Cererea globală de produse de origine animală în continuă creştere va duce la dispariţia terenurilor naturale dar şi la pierderea pe scară largă a speciilor și a habitatelor acestora.

Conform oamenilor de știință, aproximativ 9% din terenurile naturale – 95% din tropice – ar putea dispare, în termen de 80 de ani dacă nu se schimbă obiceiurile alimentare globale.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Institutul de Tehnologie Karlsruhe au studiat impactul tendințelor de consum asupra regiunilor biodiversității – zone care au o multitudine de mamifere, păsări, amfibieni și viață vegetală. Ei au descoperit că aceste creșteri rapide ale producției de carne și lapte duc la creșteri puternice ale curățării terenurilor în regiunile tropicale care adăpostesc niveluri ridicate de biodiversitate.

Pe măsură ce veniturile cresc pe tot globul, consumul a trecut de la rădăcinoase și legume amidonice, la carne, lapte și zaharuri rafinate. Producția de carne și lactate este asociată cu utilizarea mai mare a pământului și a apei și cu emisiile mai mari de gaze cu efect de seră decât orice alte alimente. Înlocuind produsele de origine animală cu alternativele vegetale, cercetătorii şi specialiştii  prezic că cererea globală de terenuri agricole ar putea fi redusă cu 11%. Cercetătorii au mai descoperit că sistemele de furaje industriale reduc expansiunea agricolă, dar pot crește degradarea mediului din cauza poluanților agricoli. Studiul vine după ce Grupul interguvernamental privind schimbările climatice a elaborat un raport special care a identificat reducerea consumului de carne ca un obiectiv important pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Autorul principal, dr. Roslyn Henry, a declarat: „Reducerea consumului de carne și lactate va avea efecte pozitive asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și a sănătății umane. Va ajuta, de asemenea, biodiversitatea, care trebuie conservată pentru a asigura hrana populației. Schimbarea dietelor noastre va duce la un viitor mai durabil, completând obiectivele de securitate alimentară, în timp ce abordează inegalitățile alimentare globale.”