Schimbările climatice amenință viitorul agriculturii

Agenția Europeană de Mediu a lansat câteva cifre alarmante privind viitorul agriculturii, având în vedere că schimbările climatice pot duce la o pierdere severă a producției sau chiar la abandonarea anumitor culturi. Cercetările sugerează că efectele schimbărilor climatice ar putea obliga producția de grâu, sfeclă și porumb să scadă cu 50% până în anul 2050 în sudul Europei.

Thomas Magnusson, președintele Cogeca, a menționat că există diferite acțiuni ce ar putea fi întreprinse pentru prevenirea pierderilor viitoare a culturilor.

„Folosind mai puțin ulei, de exemplu, motoare noi în mașini și utilaje moderne mai eficiente, dar, de asemenea, este important să vorbim despre tehnologia de reproducere”.

Randamentele mai mici și costurile de producție mai mari afectează calitatea produselor și producătorii vor trebui să se adapteze industriei în schimbare. ONG-urile de mediu solicită o schimbare a politicii agricole comune a UE pentru a ajuta producătorii să diversifice culturile.

Politicile de până acum au determinat fermierii să se extindă, să devină mai industrializați și, prin urmare, să aibă câmpuri bazate pe o singură cultură, motiv atunci când această cultură este lovită de o secetă sau un alt șoc climatic, întregul sistem agricol eșuează”, a declarat Marco Contiero, consilier pentru politica agriculturii pentru Greenpeace Europe.