Schimbările climatice stimulează activitatea insectelor și pierderea culturilor, spun cercetătorii

Oamenii de știință au avertizat deja că schimbările climatice vor avea probabil impact asupra hranei pe care o dezvoltăm. De la creșterea temperaturilor la nivel global până la evenimente meteorologice mai frecvente, cum ar fi seceta și inundațiile, se așteaptă ca schimbările climatice să afecteze negativ capacitatea noastră de a produce alimente pentru o populație umană în creștere.

Dar noi cercetări arată că schimbările climatice sunt de așteptat să accelereze ritmul de pierdere a culturilor datorită activității unui alt grup de creaturi înfometate- insectele. Într-o lucrare publicată pe 31 august în revista Science, o echipă condusă de oameni de știință de la Universitatea din Washington raportează că activitatea insectelor în regiunile temperate și de cultivare din zilele noastre va crește odată cu temperaturile. Cercetătorii susțin că această activitate, la rândul său, va stimula pierderile la nivel mondial de orez, porumb și grâu cu 10-25% pentru fiecare grad Celsius, astfel încât temperaturile medii globale ale suprafeței să crească. Doar o creștere a temperaturilor de suprafață de 2 grade Celsius va împinge anual pierderile totale ale acestor trei culturi la aproximativ 213 milioane de tone.

„Ne așteptăm sa vedem pierderi crescute din culturi datorate activității insectelor din două motive de bază”, a declarat co-conducatorul și autorul cercetării Curtis Deutsch, profesor asociat UW de oceanografie. „În primul rând, temperaturile mai înalte cresc exponențial ratele metabolice ale insectelor, în al doilea rând, cu excepția tropicilor, temperaturile mai calde vor crește ratele de reproducere ale insectelor, aveți mai multe insecte, care mănâncă mai mult”.

Deutsch și colegii săi au constatat că efectele temperaturii asupra metabolismului insectelor și a populației demografice au fost destul de consecvente între speciile de insecte, incluzând speciile dăunătoare, cum ar fi afidele și buruienii de porumb.

Echipa observă că fermierii și guvernele ar putea încerca să diminueze impactul intensificării metabolismului insectelor, cum ar fi schimbarea culturilor sau încercarea de a cultiva culturi rezistente la insecte. Dar aceste modificări vor avea nevoie de timp și vor veni cu costurile proprii.