Se preconizează un preț mai mic pentru uleiul de măsline

Grupul spaniol Deoleo SA, cel mai mare furnizor mondial de ulei de măsline, se aşteaptă la o scădere a preţurilor pentru consumatori. Aceasta ar ajuta la creşterea vânzărilor Deoleo SA, proprietarul unor mărci renumite de ulei de măsline precum Bertolli, Carapelli sau Carbonell.

Recoltele mai mari de măsline în regiunea Mării Mediterane ar urma să majoreze cu aproape 12% producţia mondială de ulei de măsline, chiar dacă primul producător global, Spania, traversează al treilea an de secetă.

La Jaen, un centru de tranzacţionare a uleiului de măsline din sudul Spaniei, preţurile au rămas deasupra pragului de trei euro pe kilogram în ultimii trei ani, comparativ cu mai puţin de doi euro pe kilogram în 2014. Preţurile mai mari au determinat gospodăriile şi restaurantele să caute alternative mai ieftine precum uleiul de floarea soarelui, care se vinde pentru aproximativ 80 de cenţi kilogramul la Rotterdam.

Prognozele referitoare la o recoltă mai mare vin şi de la Consiliul Internaţional al Uleiului de Măsline, care estimează că în sezonul 2017-2018 producţia mondială va creşte cu aproximativ 300.000 de tone până la 2,85 milioane tone. Pe piaţa din Spania, preţurile de referinţă la uleiul de măsline au scăzut recent la 3,50 euro pe kilogram de la 3,70 euro pe kilogram în urmă cu o lună.