Se pregătește o nouă formă pentru legea vânzării terenurilor agricole

Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a discutat despre modificările ce vor fi aduse reglementărilor care vizează comercializarea terenurilor agricole.

Noua formă a legii vânzării terenurilor agricole aduce cu sine o serie de limitări, atât la vânzarea terenurilor, cât și la revânzarea acestora pentru ca terenul să fie vândut doar către agricultori și clarifică dreptul de preempțiune la cumpărarea terenului.

Societățile comerciale trebuie să aibă o vechime de minimum 5 ani si sa desfasoare activități în agricultură. Arendașilor le punem condiția să aibă timp de un an de zile terenul folosit înainte de cumpărare. Pentru persoanele fizice obligația este de a demonstra că au o anumită pregătire în agricultură. La dreptul de preempțiune am introdus statul prin ADS să cumpere acest teren și după aceea să-l dea spre lucru către tineri fermieri. Există acea lege legată de cele 50 ha date gratuit tinerilor fermieri. La dreptul de preempțiune există așa: coproprietarul, arendașul, vecinul – sunt puse anumite condiții de vecinătate, că poate să aibă mai mulți vecini. Există și limitarea suprafeței, și anume până la 30 ha să fie cu avizul Direcției Agricole, ea va fi cea care va verifica condițiile și dreptul de preempțiune, peste 30 ha să ajungă pentru avizare la Ministerul Agriculturii. La vânzare nu am pus încă limite superioare, mai lucrăm la această lege”, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Comisiei pentru agricultură, silvicultura, industrie alimentară  se discutăurmătoarele proiecte:

– PLx 239/2017: Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;

– PLx 318/2017: Proiect de Lege privind abrogarea art. 35 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997;

– PLx 321/2017: Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.9/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.