Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice

Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent, în data de 15 martie 2019, la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta Organic Crops.

La întâlnire au participat autorități locale și operatori din domeniul turismului și al agriculturii ecologice, reprezentanți de marcă, printre care și fostul președinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff, și ambasadorul eco-turismului în România, domnul Ivan Patzaichin.

În cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice în dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate, pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale.

Suprafață piscicolă importantă, de 44.000 hectare, reprezintă un principal furnizor de hrană ecologică, iar tradițiile din Deltă sunt strâns legate de pescuit, acvacultură, turism piscicol și coexistența om-natură. Delta beneficiază de un produs protejat la nivel european IGP – Scrumbie de Dunăre afumată, un produs pentru care dosarul e depus la Comisia Europeană în vederea certificării (salata cu icre de știucă de Tulcea), două dosare în analiză la MADR (plăcintă dobrogeană și salată tradițională cu icre de crap), 20 de produse tradiționale atestate și 2 produse de rețetă consacrată.

În discursul său, secretarul de stat Botănoiu a declarat: „Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelentă între comunități și un mix de politici publice care să adauge susținere și crearea unor branduri și mărci care să consacre zona Deltei Dunării, prin promovarea și integrarea acestora în activitățile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat între autoritățile centrale și autoritățile și factorii locali implicați”.

Referitor la acest tip de politici publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să promoveze un act normativ privind susținerea produselor de înaltă calitate, clasificate pe criterii de conținut, zona de origine sau regiune. Aceste produse vor fi certificate si vor purta o hologramă de înaltă calitate, pe lângă altecondiții de etichetare care să asigure consumatorul de puritatea și valoarea produsului.

De asemenea, MADR are în vedere realizarea unor programe de promovare a brandurilor nou create și implicarea autorităților locale în regim de parteneriat pentru ca operatorii economici să fie susținuți în dorința de a se face cunoscuți. Totodată, secretarul de stat a afirmat că MADR susține înființarea punctelor gastronomice locale și sprijină concretizarea acestor proiecte.

Reamintim că operatorii certificați în agricultura ecologică primesc sprijin prin măsura 11.1 din PNDR, în funcție de tipul de cultură, pornind de la 293 euro/ha pentru terenul arabil, până la 620 euro/ha pentru plantațiile de vie aflate în conversie la sistemul ecologic