Sfaturile specialiştilor BASF pentru prevenirea atacurilor de făinare la vița de vie

Făinarea viței de vie este doar una dintre bolile de care viticultorii se feresc. Din păcate, are o mare răspândire în țara noastră și este favorizată de vremea schimbătoare, cu perioade alternative de precipitații și căldură, așa cum se întâmplă de câteva săptămâni încoace.

BASF oferă pentru viticultori două produse eficiente în combaterea făinării: Vivando® și Sercadis®. Acestea pot fi achiziționate de la distribuitorii și partenerii BASF din toată țara, individual sau sub formă de pachet tehnologic promoțional, cu 6% discount față de prețul produselor achiziționate separat. Vivando® are o acțiune pe mai multe niveluri împotriva făinării la vița de vie.

Fungicidul Vivando® este un produs relativ nou în portofoliul BASF. Conține metrafenonă 500 g/l, din clasa benzofenonelor. Aceasta acționează asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale fitopatogenului Uncinula necator: spori, apresori, miceliu, conidiofori. Metrafenona, fiind o substanță chimică din clasa benzofenonelor, avem de-a face și cu o fază de protecție de lungă durată, fiind suficientă pentru a asigura protecția împotriva făinării la vița de vie.

Produsul se aplică preventiv, în doza de 02, l/ha, la avertizare pentru combaterea făinării viței de vie. Se pot aplica maximum 3 tratamente pe an, cu un interval de 12 – 14 zile între ele. Cadența tratamentelor se poate reduce la 10 – 12 zile în cazuri favorabile de atac pentru făinare. Se pot aplica de la stadiul de 5 – 6 frunze până la coacere (BBCH 15 – 81).

La rândul lui  Sercadis® este soluția flexibilă și puternică pentru combaterea făinării la vița de vie.

Fungicidul Sercadis® conține substanța activă inovatoare fluxapiroxad, având un mod unic de acțiune și o structură moleculară optimizată. Fluxapiroxad face parte din grupa fungicidelor SDHI, inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază. Substanța activă blochează producerea de energie a agentului patogen, mai specific, întreupe funcționarea normală a enzimei succinat dehidrogenază, întrerupând lanțul respirației mitocondriale. Ca urmare agentul aptogen este distrus.

Substanța activă inovatoare fluxapiroxad reușește să acționeze rapid și eficient, într-un mod unic. Molecula de fluxapiroxad poate lua diferite conformații: lipofile sau hidrofile. Astfel, este mobilă în ambele medii. Se adaptează foarte repede și trece de toate barierele membranare, pentru a ajunge la enzima țintă, succinat dehidrogenază. Datorită puternicei sale acțiuni, fluxapiroxad are o eficacitate ridicată și o acțiune de lungă durată. După aplicarea fungicidului Sercadis®, moleculele se fixează puternic pe stratus ceros al frunzei, datorită proprietăților lipofile, iar apoi încep să se unească. Rezultă formarea unor cristale care aderă ferm la stratul ceros. Acest fapt explică performanța foarte bună în condiții de umiditate. Roua sau precipitațiile mobilizează o parte din substanța activă din depozitele create și activează redistribuirea intensă pe suprafața frunzei, asigurând protecția continuă pe suprafața plantei, pe o perioadă îndelungată de timp.

Produsul are acțiune translaminară și activitate acropetală. Se poate aplica în maxim 3 tratamente pe sezon, la un interval de cel puțin 10 zile între stropiri, de la apariția primei frunze nedesfăcute, până când boabele de struguri capătă culoarea specifică. Doza recomandată este de 0,15 l/ha.